ßßß
0,7 kg chudej wołowinygarść fasolki szparagowej3 łyżki kukurydzy z puszki2 łyżki fasolki czerwonej z puszki1 strąk czerwonej papryki0,5 średniego pora1 średnia cebula2 średnie pomidory1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, dałam, bo miałam resztkę)2 - 3 ząbki czosnkusól, pieprzszczypta lub dwie ostrej paprykipapryka słodka2 szczypty cząbru (można dodać świeże)1 szczypta kolendry2 szczypty majerankuewentualnie 1 płaska łyżka mąki + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosu (nie dodawałam)Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć w dużym rondlu na oleju, kiedy wytraci wilgoć i zacznie się smażyć dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć często mieszając przez 5 minut, następnie dodać sól, pieprz, papryki w proszku, zalać wrzątkiem w ilości, która przykryje mięso. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa ( u mnie około 40 minut).Pora kroimy na plasterki, paprykę w paseczki, warzywa z puszki odsączamy z zalewy, pomidory w ósemki.W połowie gotowania wołowiny wrzucamy pokrojone warzywa, uzupełniamy sos, gotujemy jeszcze przez około 15 minut, pod koniec dodajemy koncentrat (opcjonalnie), zioła, ewentualnie dosalamy i gotowe. Sos możemy zagęścić wodą z mąką.