ßßß
Kilka dni temu proponowałam Wam sposób na domowe tortille, a dziś pora na nadzienie do nich :-) lub jeśli wolicie, możecie wykorzystać zwykłe naleśniki - też się dobrze sprawdzają :-) Nie wiem na ile jest ono meksykańskie, ale tak mi się kojarzy :-) w każdym razie danie pyszne! Dlatego na koniec dnia obfitującego w przenajróżniejsze emocje mam taką właśnie perełkę :-)SKŁADNIKI600 g fileta z kurczaka1 czerwona papryka1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli1 puszka krojonych pomidorów w sokukawałek pora (biała część, ok 15 cm)2 - 3 ząbki czosnku1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka oregano1 ziaren łyżeczka kolendry1 łyżeczka ziaren pieprzu2 łyżeczki słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej papryki (płaska)1/2 łyżeczki kminku2 łyżki olejusólok. 100 g startego sera żółtegonaleśniki (przepis na ciasto TUTAJ) lub placki tortilli (KLIK)
Fileta i paprykę myjemy oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w plasterki,czosnek przeciskamy przez praskę, kukurydzę i fasolę odsączamy. Pieprz, kolendrę i kminek wkładamy do moździerza i lekko rozbijamy (nie musi być na pył). Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso, czosnek, dodajemy majeranek, oregano, mielone papryki i przygotowaną mieszankę przypraw. Smażymy aż mięso będzie miękkie. Dodajemy pomidory, a gdy się rozsmażą wsypujemy kukurydze i fasolę, doprawiamy solą i smażymy, aż sok z pomidorów odparuje. Pamiętajcie jednak, że nie może Wam ten farsz wyjść zbyt suchy.
Gotowe nadzienie nakładamy na połowę naleśnika lub tortilli, przykładamy drugą połową i układamy w naczyniu do zapiekania. Posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika (200 stopni) do momentu rozpuszczenia się sera.