ßßß Cookit - przepis na Chilli con carne

Chilli con carne

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne chili con carne to sycące i ostre danie jednogarnkowe. Podane z ryżem, w tortilli pszennej jako tradycyjne burrito, z nachosami, tacosami lub chlebem, stanowi idealny posiłek lub ciepłą przekąskę na imprezę. Chili con carne to danie kuchni meksykańskiej, ale szeroko rozpowszechnione też w Stanach Zjednoczonych, a szczególnie przy południowej granicy, gdzie kuchnia meksykańska ewoluowała w kuchnię Tex-mex.
Podana w przepisie ilość starczy na 4 do 5 sycących porcji lub jako jedna wielka porcja na imprezę, do nabierania nachosami lub tacosami.
Idealnie się przechowuje – warto ugotować dużą ilość i trzymać w lodówce do kilku dni – z każdym dniem jest coraz lepsze – jak nasz polski bigos ;)
Gotowe chili warto posypać garścią siekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki i dodać kleks kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu.
Moje chili nie jest szczególnie ostre – tak średnio. Dla fanów ostrości polecam zwiększyć ilość ostrej papryki.
porcje dla 4-5 osób
Składniki
600 g mięsa wołowego, mielonego
5 ząbków czosnku
2 średnie cebule
1 duża czerwona papryka
1 puszka pomidorów
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
3 łyżeczki papryki słodkiej
3/4 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
3/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
do posypania i podania
garść świeżej kolendry lub świeżej natki pietruszki
kwaśna śmietana lub gęsty jogurt
Wykonanie
jeśli nie mamy mielonego, to zmielić mięso
cebulę obrać i drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę na duża i głęboką patelnię wlać oliwę, dodać cebulę i podsmażać do zeszklenia, potem dodać czosnek i paprykę i podsmażać 1 min.
następnie dodać mięso mielone, wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, przemieszać i podsmażać ok. 10 min. aż mięso się zarumieni. W tym czasie od czasu do czasu przemieszać
dodać pomidory z puszki oraz sól, wymieszać i podsmażać kolejne 10 min.
następnie dodać fasolę i kukurydzę, wymieszać i podsmażać jeszcze 10 min.
chilli podawać gorące, posypane siekaną kolendrą lub natką pietruszki. Można dodać też kleks kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu. Najlepiej podawać z ryżem, nachosami, tacosami lub chlebem
Opublikowano: 30 listopada 2015
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Purée z dyni
Sałatka z awokado, gruszki i różnych sałat
Tarta waniliowo-cytrynowa
Krakowskie ciasteczka
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/chilli-con-carne