Wykonanie
Tradycyjne
chili con carne to sycące i ostre danie jednogarnkowe. Podane z
ryżem, w tortilli pszennej jako tradycyjne burrito, z nachosami, tacosami lub
chlebem, stanowi idealny posiłek lub ciepłą przekąskę na imprezę.
Chili con carne to danie kuchni meksykańskiej, ale szeroko rozpowszechnione też w Stanach Zjednoczonych, a szczególnie przy południowej granicy, gdzie kuchnia meksykańska ewoluowała w kuchnię Tex-mex.Podana w przepisie ilość starczy na 4 do 5 sycących porcji lub jako jedna wielka porcja na imprezę, do nabierania nachosami lub tacosami.Idealnie się przechowuje – warto ugotować dużą ilość i trzymać w lodówce do kilku dni – z każdym dniem jest coraz lepsze – jak nasz polski bigos ;)Gotowe
chili warto posypać garścią siekanej świeżej
kolendry lub
natki pietruszki i dodać kleks kwaśnej
śmietany lub gęstego
jogurtu.Moje
chili nie jest szczególnie ostre – tak średnio. Dla fanów ostrości polecam zwiększyć ilość
ostrej papryki.porcje dla 4-5 osóbSkładniki600 g
mięsa wołowego, mielonego5 ząbków
czosnku2 średnie
cebule1 duża
czerwona papryka1 puszka
pomidorów1 puszka
kukurydzy1 puszka
czerwonej fasoli3 łyżeczki
papryki słodkiej3/4 łyżeczki
papryki ostrej1/3 łyżeczki kuminu (
kminu rzymskiego)3/4 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwydo posypania i podaniagarść świeżej
kolendry lub świeżej
natki pietruszkikwaśna
śmietana lub gęsty
jogurtWykonaniejeśli nie mamy mielonego, to zmielić
mięsocebulę obrać i drobno posiekać,
paprykę pokroić w kostkę na duża i głęboką patelnię wlać
oliwę, dodać
cebulę i podsmażać do zeszklenia,
potem dodać
czosnek i
paprykę i podsmażać 1 min.następnie dodać
mięso mielone, wszystkie
przyprawy z wyjątkiem
soli, przemieszać i podsmażać ok. 10 min. aż
mięso się zarumieni. W tym czasie od czasu do czasu przemieszaćdodać
pomidory z puszki oraz
sól, wymieszać i podsmażać kolejne 10 min.następnie dodać
fasolę i
kukurydzę, wymieszać i podsmażać jeszcze 10 min.
chilli podawać gorące, posypane siekaną
kolendrą lub
natką pietruszki. Można dodać też kleks kwaśnej
śmietany lub gęstego
jogurtu. Najlepiej podawać z
ryżem, nachosami, tacosami lub
chlebemOpublikowano: 30 listopada 2015Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Purée z dyni
Sałatka z
awokado,
gruszki i różnych
sałatTarta waniliowo-cytrynowa
Krakowskie
ciasteczkaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus