ßßß
Tradycyjne chili con carne to sycące i ostre danie jednogarnkowe. Podane z ryżem, w tortilli pszennej jako tradycyjne burrito, z nachosami, tacosami lub chlebem, stanowi idealny posiłek lub ciepłą przekąskę na imprezę. Chili con carne to danie kuchni meksykańskiej, ale szeroko rozpowszechnione też w Stanach Zjednoczonych, a szczególnie przy południowej granicy, gdzie kuchnia meksykańska ewoluowała w kuchnię Tex-mex.Podana w przepisie ilość starczy na 4 do 5 sycących porcji lub jako jedna wielka porcja na imprezę, do nabierania nachosami lub tacosami.Idealnie się przechowuje – warto ugotować dużą ilość i trzymać w lodówce do kilku dni – z każdym dniem jest coraz lepsze – jak nasz polski bigos ;)Gotowe chili warto posypać garścią siekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki i dodać kleks kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu.Moje chili nie jest szczególnie ostre – tak średnio. Dla fanów ostrości polecam zwiększyć ilość ostrej papryki.porcje dla 4-5 osóbSkładniki600 g mięsa wołowego, mielonego5 ząbków czosnku2 średnie cebule1 duża czerwona papryka1 puszka pomidorów1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli3 łyżeczki papryki słodkiej3/4 łyżeczki papryki ostrej1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)3/4 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka soli2 łyżki oliwydo posypania i podaniagarść świeżej kolendry lub świeżej natki pietruszkikwaśna śmietana lub gęsty jogurtWykonaniejeśli nie mamy mielonego, to zmielić mięsocebulę obrać i drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę na duża i głęboką patelnię wlać oliwę, dodać cebulę i podsmażać do zeszklenia, potem dodać czosnek i paprykę i podsmażać 1 min.następnie dodać mięso mielone, wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, przemieszać i podsmażać ok. 10 min. aż mięso się zarumieni. W tym czasie od czasu do czasu przemieszaćdodać pomidory z puszki oraz sól, wymieszać i podsmażać kolejne 10 min.następnie dodać fasolę i kukurydzę, wymieszać i podsmażać jeszcze 10 min.chilli podawać gorące, posypane siekaną kolendrą lub natką pietruszki. Można dodać też kleks kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu. Najlepiej podawać z ryżem, nachosami, tacosami lub chlebem
Opublikowano: 30 listopada 2015Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Purée z dyni
Sałatka z awokado, gruszki i różnych sałat
Tarta waniliowo-cytrynowa
Krakowskie ciasteczkaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus