Wykonanie
Jestem zdecydowanie wielką fanką
steków! Szczególnie te w USA bardzo mi smakują!Tym razem zapraszam was na
stek z pysznym, aromatycznym,
ziołowym i pikantnym sosem chimichurri! Do tego frytki ze słodkich
ziemniaków, tradycyjnie
kukurydza oraz pieczony
pomidor. Niebo w gębie!
Składniki (na 2 porcje):Sospęczek
natki pietruszki1/2 pęczka
kolendrysok z 1
limonki lub
cytryny1
ostra papryczka (użyłam jalapeno)1 duży ząbek
czosnku1/4
czerwonej cebuli (można dać zwykłą
cebulę lub
szalotkę)około 3-4 łyżek
oliwy z oliweksól do smaku
Stekokoło 200-300 gramowy
stek wołowy (u mnie
rostbef) x 2trochę
oleju roślinnegoDodatki1 kolba
kukurydzyPieczone
pomidory:dwa
pomidoryodrobina
oliwy z oliweksólFrytki z
batatów1 słodki
ziemniakodrobina
oliwy z oliwektrochę
słodkiej papryki w proszku, sproszkowanego kuminu oraz
soliPrzygotowanie:Zaczynamy od dodatków. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Batata obieramy i kroimy na frytki, układamy na blaszce. Obok układamy pokrojoną na trochę mniejsze części
kolbę kukurydzy. Wszystko lekko skrapiamy
oliwą z oliwek, oprószamy
solą oraz
słodką papryką i kuminem.
Pomidory przekrawamy na pół, oprószamy
solą i lekko skrapiamy
oliwą, układamy na blaszce obok frytek i
kukurydzy. Wszystko pieczemy około 30 minut, aż frytki będą miękkie i upieczone.Sos: Wszystkie składniki sosu wrzucamy do miksera i blendujemy na dość gładki sos, doprawiamy do smaku. I tutaj sprawa ostrości, ja wrzuciłam całą papryczkę z pestkami i sos wyszedł pikantny. Jeśli chcemy łagodniejszą wersję polecam dać np 1/2 papryczki bez pestek. Tego składnika jednak nie polecam pomijać, gdyż sos powinien być lekko pikantny!
Stek:
Mięso wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej, aby nabrało temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzewamy trochę
oleju,
Mięso smażymy po około 3 minuty z każdej strony, jeśli chcemy żeby było różowe w środku (w zależności od grubości
steku). Później
stek musi odpocząć przez około 3 minuty przed pokrojeniem. Ja
mięsa wcale nie doprawiałam, gdyż sos i dodatki są bardzo wyraźne a dobry
stek sam w sobie ma masę smaku. Możemy jednak oprószyć go
solą i
pieprzem przed smażeniem.Składanie: Upieczone warzywa układamy na talerzach, obok kładziemy pokrojony w plasterki
stek i polewamy go sosem chimichurri. Pyszności!