ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(1 głos )5
301 5admin5 / 5 starsSałatka z ośmiornicą, ziemniakami i kaparamiOśmiornica po galicyjsku.Wariacja na temat Pulpo a la gallega - klasycznej hiszpańskiej przekąski, z rozpływającej się w ustach ośmiornicy, ugotowanych ziemniaków, kaparów i papryki w proszku. Ośmiornicę polecam ugotować według rewelacyjnej metody w zamkniętym garnku.Składniki4 porcje1 ośmiornica o wadze 1/2 kg, wypatroszona i oczyszczona8 młodych ziemniaków (około 1 kg)Winegret:2 łyżki posiekanej natki pietruszki2 ząbki czosnku, drobno posiekaneświeżo zmielony czarny pieprz1 łyżka miodu7 łyżek oliwy z oliwek extra vergine3 łyżki soku z cytryny3 łyżki wywaru z ugotowanej ośmiornicy (jest słony, więc nie dodajemy do winegretu soli)Dodatki:2 łyżki kaparów, odsączonych2 łyżki posiekanego szczypiorku1 łyżeczka papryki w proszku (po połowie słodkiej i wędzonej)cząstki cytryny do serwowaniaPrzygotowanieOśmiornicę udusić do miękkości zgodnie z metodą przedstawioną na filmie (1,5 godziny duszenia na wolnym ogniu w zamkniętym garnku z dodatkiem oliwy, czosnku i natki pietruszki). Wyjąć z wywaru i pokroić na kawałki, wywar zredukować o połowę, do około 1 szklanki.Ziemniaki oskrobać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić na kawałki. Przygotować winegret mieszając składniki w miseczce.Ziemniaki i ośmiornicę ułożyć na talerzach, polać winegretem, posypać kaparami, szczypiorkiem i czerwoną papryką (słodką i wędzoną). Można podawać po ostudzeniu lub gdy jest jeszcze ciepła.