ßßß Cookit - przepis na Sałatka z ośmiornicą, ziemniakami i kaparami

Sałatka z ośmiornicą, ziemniakami i kaparami

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Średnia: 5(1 głos )
5
30
1 5
admin
5 / 5 stars
Sałatka z ośmiornicą, ziemniakami i kaparami
Ośmiornica po galicyjsku.
Wariacja na temat Pulpo a la gallega - klasycznej hiszpańskiej przekąski, z rozpływającej się w ustach ośmiornicy, ugotowanych ziemniaków, kaparów i papryki w proszku. Ośmiornicę polecam ugotować według rewelacyjnej metody w zamkniętym garnku.
Składniki
4 porcje
1 ośmiornica o wadze 1/2 kg, wypatroszona i oczyszczona
8 młodych ziemniaków (około 1 kg)
Winegret:
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka miodu
7 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wywaru z ugotowanej ośmiornicy (jest słony, więc nie dodajemy do winegretu soli)
Dodatki:
2 łyżki kaparów, odsączonych
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka papryki w proszku (po połowie słodkiej i wędzonej)
cząstki cytryny do serwowania
Przygotowanie
Ośmiornicę udusić do miękkości zgodnie z metodą przedstawioną na filmie (1,5 godziny duszenia na wolnym ogniu w zamkniętym garnku z dodatkiem oliwy, czosnku i natki pietruszki). Wyjąć z wywaru i pokroić na kawałki, wywar zredukować o połowę, do około 1 szklanki.
Ziemniaki oskrobać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić na kawałki. Przygotować winegret mieszając składniki w miseczce.
Ziemniaki i ośmiornicę ułożyć na talerzach, polać winegretem, posypać kaparami, szczypiorkiem i czerwoną papryką (słodką i wędzoną). Można podawać po ostudzeniu lub gdy jest jeszcze ciepła.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/osmiornica/salatka_z_osmiornica_ziemniakami/przepis.html