Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(1 głos )5
301 5admin5 / 5 stars
Sałatka z
ośmiornicą,
ziemniakami i
kaparamiOśmiornica po galicyjsku.Wariacja na temat Pulpo a la gallega - klasycznej hiszpańskiej przekąski, z rozpływającej się w ustach
ośmiornicy, ugotowanych
ziemniaków,
kaparów i
papryki w proszku.
Ośmiornicę polecam ugotować według rewelacyjnej metody w zamkniętym garnku.Składniki4 porcje1
ośmiornica o wadze 1/2 kg, wypatroszona i oczyszczona8
młodych ziemniaków (około 1 kg)
Winegret:2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 ząbki
czosnku, drobno posiekaneświeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka
miodu7 łyżek
oliwy z oliwek extra vergine3 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
wywaru z ugotowanej
ośmiornicy (jest słony, więc nie dodajemy do
winegretu soli)Dodatki:2 łyżki
kaparów, odsączonych2 łyżki posiekanego
szczypiorku1 łyżeczka
papryki w proszku (po połowie słodkiej i wędzonej)cząstki
cytryny do serwowaniaPrzygotowanie
Ośmiornicę udusić do miękkości zgodnie z metodą przedstawioną na filmie (1,5 godziny duszenia na wolnym ogniu w zamkniętym garnku z dodatkiem
oliwy,
czosnku i
natki pietruszki). Wyjąć z
wywaru i pokroić na kawałki,
wywar zredukować o połowę, do około 1 szklanki.
Ziemniaki oskrobać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić na kawałki. Przygotować
winegret mieszając składniki w miseczce.
Ziemniaki i
ośmiornicę ułożyć na talerzach, polać
winegretem, posypać
kaparami,
szczypiorkiem i
czerwoną papryką (słodką i wędzoną). Można podawać po ostudzeniu lub gdy jest jeszcze ciepła.