ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 3 . 8(5 głosów)3 . 8
05 3 .8admin3 . 8 / 5 starsPiernik czekoladowyz dodatkiem mąki żytniejDzięki dodatkowi mąki żytniej, piernik zyskuje na smaku. Zamiast przypraw z przepisu, można użyć gotowej mieszanki - przyprawy piernikowej (1 i 1/2 łyżki). Piernik można upiec kilka dni wcześniej i odłożyć w chłodne miejsce. Można też upiec przed samym podaniem.Składniki200 g mąki pszennej100 g mąki żytniej1 pełna łyżka kakaoszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniapo 1/2 łyżeczki mielonych goździków, jałowca, cynamonu, gałki muszkatołowejszczypta czarnego pieprzu100 g masła180 g drobnego cukru100 g płynnego miodu3 jajka5 łyżek mleka100 g posiekanej gorzkiej lub deserowej czekoladyPrzygotowaniePodłużną formę o długości około 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski razem z kakao i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć nieco obroty miksera i dodawać po łyżce miód, a następnie po jednym żółtku.Masę wlać do miski z mąką i dodając mleko wymieszać wszystkie składniki. Następnie połączyć z posiekaną czekoladą, a na końcu delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę.Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec przez około 40 - 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.Po całkowitym ostudzeniu szczelnie zawinąć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka dni. Można też wcześniej przekroić piernik na pół i przełożyć powidłami. Przed podaniem polać polewą czekoladową lub lukrem.