ßßß Cookit - przepis na Piernik czekoladowy

Piernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Średnia: 3 . 8(5 głosów)
3 . 8
0
5 3 .8
admin
3 . 8 / 5 stars
Piernik czekoladowy
z dodatkiem mąki żytniej
Dzięki dodatkowi mąki żytniej, piernik zyskuje na smaku. Zamiast przypraw z przepisu, można użyć gotowej mieszanki - przyprawy piernikowej (1 i 1/2 łyżki). Piernik można upiec kilka dni wcześniej i odłożyć w chłodne miejsce. Można też upiec przed samym podaniem.
Składniki
200 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
1 pełna łyżka kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, jałowca, cynamonu, gałki muszkatołowej
szczypta czarnego pieprzu
100 g masła
180 g drobnego cukru
100 g płynnego miodu
3 jajka
5 łyżek mleka
100 g posiekanej gorzkiej lub deserowej czekolady
Przygotowanie
Podłużną formę o długości około 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski razem z kakao i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć nieco obroty miksera i dodawać po łyżce miód, a następnie po jednym żółtku.
Masę wlać do miski z mąką i dodając mleko wymieszać wszystkie składniki. Następnie połączyć z posiekaną czekoladą, a na końcu delikatnie wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec przez około 40 - 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Po całkowitym ostudzeniu szczelnie zawinąć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka dni. Można też wcześniej przekroić piernik na pół i przełożyć powidłami. Przed podaniem polać polewą czekoladową lub lukrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/piernik_czekoladowy/przepis.html