Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 3 . 8(5 głosów)3 . 8
05 3 .8admin3 . 8 / 5 starsPiernik
czekoladowyz dodatkiem
mąki żytniejDzięki dodatkowi
mąki żytniej, piernik zyskuje na smaku. Zamiast przypraw z przepisu, można użyć gotowej mieszanki -
przyprawy piernikowej (1 i 1/2 łyżki). Piernik można upiec kilka dni wcześniej i odłożyć w chłodne miejsce. Można też upiec przed samym podaniem.Składniki200 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej1 pełna łyżka
kakaoszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczeniapo 1/2 łyżeczki mielonych
goździków, jałowca,
cynamonu,
gałki muszkatołowejszczypta
czarnego pieprzu100 g
masła180 g drobnego
cukru100 g płynnego
miodu3
jajka5 łyżek
mleka100 g posiekanej gorzkiej lub
deserowej czekoladyPrzygotowaniePodłużną formę o długości około 23 cm wysmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Obydwa rodzaje
mąki wsypać do miski razem z
kakao i wymieszać z
solą,
proszkiem do pieczenia oraz
przyprawami.
Masło utrzeć mikserem z
cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć nieco obroty miksera i dodawać po łyżce
miód, a następnie po jednym
żółtku.Masę wlać do miski z
mąką i dodając
mleko wymieszać wszystkie składniki. Następnie połączyć z posiekaną
czekoladą, a na końcu delikatnie wymieszać z
białkami ubitymi na sztywną pianę.Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec przez około 40 - 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.Po całkowitym ostudzeniu szczelnie zawinąć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka dni. Można też wcześniej przekroić piernik na pół i przełożyć powidłami. Przed podaniem polać
polewą czekoladową lub lukrem.