Wykonanie
Półkruche półeczki
miodowe to świetna propozycja na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Posmarowane prawdziwym
masłem smakują wybornie. Bułeczki są naprawdę mini, więc jeśli chcecie sobie nimi pojeść proponuję zrobić podwójną porcję :)
Składniki:285 g
mąki pszennej +
mąka do podsypania75 g
masła1
jajko2 łyżki
miodu70 ml
mleka1 łyżka
cukruszczypta
soli1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo miski przesiać
mąkę z proszkiem. Dodać
cukier i szczyptę
soli.
Masło pokroić w kostkę i dodać do
mąki. Rozgnieść na kruszonkę.
Jajko,
mleko i
miód roztrzepać. Dodać do suchych składników z
masłem. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 8 części i z każdej uformować małe bułeczki. Naciąć wierzch. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Bułeczki wyciągnąć i przestudzić. Zajadać same lub z
masłem, nutellą czy
dżemem. Smacznego!