Wykonanie
Idealny do ostrych dań meksykańskich. Przygotowałam go specjalnie do wczorajszego
chilli z
kurczakiem i
fasolą . Jest słodki i trochę przypomina w smaku ciasto ucierane. Cudownie łagodzi ostry smak potraw a przy tym jest szybki i łatwy do przygotowania.Przepis pochodzi z Akademii Blue Cactus . Zmodyfikowałam jednak ilość składników aby wyszła z tego jedna blaszka keksówka a nie dwie.
Przypominam również o wyborach fana miesiąca. Licznik komentarzy znajduje się na bocznej szpalcie. Pod koniec każdego miesiąca
będę wybierała jedną osobę, która zostawi na blogu największą ilość komentarzy. Będą również nagrody!Składniki:4
jajka120g
cukru70g
masła w temperaturze pokojowej140g
miodu230ml
mleka300g
mąki pszennej70g
mąki kukurydzianej12g
proszku do pieczenia30g
kaszki kukurydzianej1 łyżeczka
soliW jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie łączymy składniki z obu misek ze sobą i dobrze mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką (lub
bułką tartą).Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (lub 200 stopniach bez termoobiegu). Chlebek powinien być ciemno złoty z wierzchu.