ßßß Cookit - przepis na Szybki chlebek kukurydziany

Szybki chlebek kukurydziany

nazwa

Wykonanie

Idealny do ostrych dań meksykańskich. Przygotowałam go specjalnie do wczorajszego chilli z kurczakiem i fasolą . Jest słodki i trochę przypomina w smaku ciasto ucierane. Cudownie łagodzi ostry smak potraw a przy tym jest szybki i łatwy do przygotowania.
Przepis pochodzi z Akademii Blue Cactus . Zmodyfikowałam jednak ilość składników aby wyszła z tego jedna blaszka keksówka a nie dwie.
Przypominam również o wyborach fana miesiąca. Licznik komentarzy znajduje się na bocznej szpalcie. Pod koniec każdego miesiąca będę wybierała jedną osobę, która zostawi na blogu największą ilość komentarzy. Będą również nagrody!
Składniki:
4 jajka
120g cukru
70g masła w temperaturze pokojowej
140g miodu
230ml mleka
300g mąki pszennej
70g mąki kukurydzianej
12g proszku do pieczenia
30g kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie łączymy składniki z obu misek ze sobą i dobrze mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (lub bułką tartą).
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (lub 200 stopniach bez termoobiegu). Chlebek powinien być ciemno złoty z wierzchu.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/szybki-chlebek-kukurydziany