Wykonanie
Piernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ
przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia… aż tęskni się za świętami. Jest wilgotny, puszysty a
powidła śliwkowe którymi jest posmarowany doskonale zaostrzają jego nieco słodkawy smak.
25 dek.
masła3 łyżki
miodu1 szklanka
cukru3
jajka2 szklanki
mąki1 łyżka
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,25 szklanki
mleka2 łyżki
śmietany 18%3 łyżeczki
przyprawy do piernika, ja taką
przyprawę sama robię;1 łyżeczka
cynamonu10 g
goździków, całych10 g
gałki muszkatołowej10 g
ziela angielskiego10 g
czarnego pieprzuWszystkie składniki zmielić w młynku do
kawy. Po zmieleniu przesiewam mieszankę przez sitkosłoiczek
dżemu lub powidełpolewa
Masło,
miód,
cukier rozpuścić, odstawić do przestygnięcia.
Mleko podgrzać
potem dodać proszek dopieczenia. Do
mąki dodać
mieszankę przypraw 3-4 łyżeczki (według własnego gustu), następnie stopniowo dodawać przestygnięte,
masło z
miodem i
cukrem, oraz
mleko wymieszane z
proszkiem do pieczenia,
jajka oraz
śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować przelać do foremki, piec około 50 minut. Przestudzony piernik przeciąć posmarować powidłami lub
dżemem (ja posmarowałam powidłami śliwkowymi) . A następnie całości polać polewą