ßßß
Składniki:120 g masła3/4 szklanka cukru3 żółtka1/2 szklanki mlekacukier waniliowy z prawdziwą wanilią1/4 łyżeczki soliskórka z cytryny (2 łyżki)3,5 szklanka mąki300 g sera białego + cukier z wanilią do smaku2 szklanki jagódDrożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać łyżkę mąki i cukru i dokładnie wymieszać. Zostawić na 30 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem następnie dodać zaczyn. Dodać żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i wymieszać. Na koniec dodać gorące rozpuszczone masło. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.Ser zmielić dwa razy i dosłodzić do smaku według własnego gustu.Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na duży placek. Posmarować je masa serową zostawiając 2 cm marginesu. Posypać jagodami i zwinąć jak roladę. Przełożyć do wysmarowanej formy keksowej i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 min..Smacznego:)