ßßß
Składniki :zaczyn :20 g drożdży1/2 szklanki* mleka1/2 szkl mąki1/4 łyżeczki cukruciasto :120 g masła o temp pokojowej3/4 szkl cukru3 żółtka1/2 szkl mlekacukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy1/4 łyżeczki soliskórka z cytryny (2 łyżki)3,5 szkl mąkinadzienie :jagody (ok. 30 dag)cukier do smaku (ok. 3/4 szkl – trzeba pamiętać, że jagody po upieczeniu są kwaśne, więc lepiej dać więcej cukru niż mniej)cukier waniliowyWykonanie :Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę.Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 30 minut, lub do czasu zarumienienia.*szklanka o pojemności 200 ml
