Wykonanie
Zwykły ale niezwykły.
Pszenny chleb na drożdżach o delikatnym smaku
koperku, którego prawie nie widać. Ciasto doskonale się wyrabia, szybko wyrasta. Po upieczeniu skórka jest mięciutka i cudownie pachnie. Kiedyś był propozycją w Weekendowej Piekarni.
Składniki na sponge:227g letniej
wody0,5 łyżeczki
suszonych drożdży149g
maki pszennej chlebowej29g
maki pszennej chlebowej z pełnego przemiałuCiasto właściwe:cały sponge60g świeżego
koperku, posiekanego227g zakwasu żytniego1,5 łyżeczki
soli300g
maki pszennej chlebowej60g
maki pszennej chlebowej z pełnego przemiałuSkładniki na sponge wymieszać, owinąć folią spożywczą i zostawić na 3-12 godzin w temperaturze pokojowej. Sponge wymieszać z zakwasem, dodać obie
maki oraz
koperek. Zostawić na 30 minut, po czym wyjąć na lekko naoliwiony blat. Dodać sol i zagnieść ciasto, aż będzie sprężyste i gładkie. Wyrobione ciasto uformować w kule i włożyć do naoliwionej miski złączeniami do góry. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok 2.5-3 godziny lub do momentu podwojenia objętości. W czasie rośnięcia ciasto złożyć raz. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, lekko odgazować, uformować okrągły bochenek i ponownie włożyć do miski lub koszyka złączeniami do góry na ok 1,5-2 godziny. Ciasto ma podwoić swoja objętość. Piekarnik nagrzać do 250 st.C wstawić wyrośnięty
chleb, zmniejszyć temperaturę do 220st.C i piec z para przez 40 minut.
Chleb studzić ma kratce, aż zupełnie ostygnie.Smacznego:)