ßßß
Składniki na sponge:227g letniej wody0,5 łyżeczki suszonych drożdży149g maki pszennej chlebowej29g maki pszennej chlebowej z pełnego przemiałuCiasto właściwe:cały sponge60g świeżego koperku, posiekanego227g zakwasu żytniego1,5 łyżeczki soli300g maki pszennej chlebowej60g maki pszennej chlebowej z pełnego przemiałuSkładniki na sponge wymieszać, owinąć folią spożywczą i zostawić na 3-12 godzin w temperaturze pokojowej. Sponge wymieszać z zakwasem, dodać obie maki oraz koperek. Zostawić na 30 minut, po czym wyjąć na lekko naoliwiony blat. Dodać sol i zagnieść ciasto, aż będzie sprężyste i gładkie. Wyrobione ciasto uformować w kule i włożyć do naoliwionej miski złączeniami do góry. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok 2.5-3 godziny lub do momentu podwojenia objętości. W czasie rośnięcia ciasto złożyć raz. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, lekko odgazować, uformować okrągły bochenek i ponownie włożyć do miski lub koszyka złączeniami do góry na ok 1,5-2 godziny. Ciasto ma podwoić swoja objętość. Piekarnik nagrzać do 250 st.C wstawić wyrośnięty chleb, zmniejszyć temperaturę do 220st.C i piec z para przez 40 minut. Chleb studzić ma kratce, aż zupełnie ostygnie.Smacznego:)