Wykonanie
Wczoraj zaplanowałam te rogaliki chociaż wiedziałam, że
będę je piekła po nocy bo czasu za bardzo nie mam. Ale tak bardzo prześladował mnie smak
czekolady i marcepanu w maślanym cieście
drożdżowym, że nie bacząc na zmęczenie i późną godzinę zabrałam się za nie. Ciasto jest dość czasochłonne bo trzykrotnie składane ale smak rogalików absolutnie wynagradza ten czas. Kiedy ich spróbowałam było przed 22 więc zjadłam tylko dwa ale gdybym się nie bała, że rozboli mnie brzuch zjadłabym chyba z 10. Rogaliki są przepyszne, ciasto mięciutkie, maślane a rozpływająca się
czekolada i miękki marcepan to niebo w gębie. Zdjęcie robiłam dzisiaj więc
czekolada jest już zastygnięta ale wczoraj ładnie się wylewała z przełamanego rogalika. Pycha. Jeśli nie
boicie się stania przy
drożdżowym cieście gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Źródło + moje zmianySkładniki:250 g
mąki125 g
masła2
jajka1/2 szklanki
mleka25 g
drożdży3 łyżki
cukruszczypta
soli2 łyżki
brązowego cukru do posypania rogalików1/2 tabliczki
czekolady deserowej posiekanej na drobne kawałki50 g masy marcepanowej (zużyłam około 150g)Wszystkie składniki ciasta powinny
mieć pokojową temperaturę. Rozpuścić
drożdże w
mleku, dodać 1
jajko,
sól i
cukier.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z płynnymi składnikami. Wyrobić na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 20 min do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną
mąką, rozwałkować na duży prostokąt. Na połowę ciasta nałożyć
masło pokrojone w cienkie plasterki. Ciasto złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Czynność składania na pół,wałkowania i pozostawiania na 15 min należy wykonać trzy
razy. Po trzecim odpoczynku ciasto podzielić na pół i rozwałkować na cienki prostokąt, z którego należy wyciąć 7 trójkątów. Na szerszym końcu trójkąta ułożyć kawałek
czekolady i marcepana. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego końca z nadzieniem. Podobnie postąpić z drugą połową. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując
między nimi odstępy. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
brązowym cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i wstawić rogaliki. Piec około 15 min, aż się pięknie zezłocą.Smacznego:)