Wykonanie
Nasze ulubione bułeczki
drożdżowe, tym razem z
jabłkami na szarlotkę.Składniki:-65 dkg
mąki 480-5 dkg
drożdży-6
jajek-9 łyżek
cukru-350 ml ciepłego
mleka-8 dkg
masła-szczypta
soli-aromat-słoik
jabłek na szarlotkę
Drożdże mieszamy z łyżką
cukru, dodajemy 100 ml
mleka,3 łyżki
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 8 łyżek
cukru, dodajemy 4
żółtkai jedno całe
jajko i miksujemy.
Dodajemy pozostałe
mleko, rozczyn,
sól, aromat,3 szklanki
mąki i miksujemy.Dodajemy pozostałą
mąkę i ręką wyrabiamy ciasto.Na koniec dodajemy roztopione
masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.
Miskę z
ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte przekładamy na stolnicę i dzielimy na części.
Rozwałkowujemy.
W zależności od kształtu bułeczek,tniemy na prostokąty lub kwadraty.
Prostokąty nacinamy na brzegach, na środek układamy
jabłka i zaplatamy.
Na kwadratach układamy
jabłka i zawiązujemy rogi,tworząc węzełki.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia,bułeczkom pozwalamy chwilę urosnąć,smarujemy roztrzepanym
jajkiem,możemy posypać
brązowym cukremi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 15-20 minut.
Smacznego !