Wykonanie
Kochamy je na śniadanie, do
kawy, na piknik...idąc na targ świeże
owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:)
Ciasto drożdżowe i świeże
owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;)Składniki;5 łyżek
cukru,180 ml
mleka,3 dkg świeżych
drożdży,35 dkg
mąki,szczypta
soli,
jajko,6 łyżek miękkiego
masła,1 kg
malin,Kruszonka;10 dkg
masła,10 dkg
mąki,10 dkg
brązowego cukru,Wykonanie;
Mąkę,
sól i
cukier wsypujemy do miski.
Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim
drożdże. Nastepnie dodajemy
masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z
jajkiem dodajemy do
mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz.
Maliny przepłukujemy zimną
wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę.
Masło rozcieramy z
mąką i
cukrem aż powstaną grudki. Na nasze ciasto wykładamy
maliny i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut.
wg "Ciasta na lato" - magazyn