Wykonanie
To
ciasto drożdżowe jest szybkie w wykonaniu, proste...no i zawsze się udaje:) Tym razem wykorzystałam masę korówkową,
maliny i
borówkę amerykańską. Dodatki można dowolnie wymieniać - polecam np.
jabłka i
budyń waniliowy.
Składniki:
mąka - 600 g,
cukier - 150 g,
masło - 100 g,
jajka - 2 sztuki,
mleko - 250 ml,
drożdże - 50 g (pół paczki),
sól - szczypta,gotowa masa krówkowa,
maliny i
borówki,Jak zrobić:
Mleko podgrzewamy w garnku ( nie może być gorące!), dokładamy
masło i
drożdże, mieszamy w taki sposób, aby składniki się połączyły - można użyć trzepaczki, bardzo ułatwia pracę. Wszystkie pozostałe składniki (
mąką,
cukier,
jajka,
sól)wkładamy do miski, dolewamy
mleko z
masłem i
drożdżami. Ciasto intensywnie wyrabiamy, ma dość rzadką konsystencję, jednak nie dosypujemy
mąki. Kiedy składniki dobrze się połączą i ciasto będzie gładkie, odstawiamy je do wyrośnięcia. Będzie wyrastało ok 40 minut.W tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia (40x24). Smarujemy ją
masłem i wysypujemy
mąką. Połowę wyrośniętego ciasta przekładamy do formy. Najwygodniej robić to ręką, którą moczymy w zimnej wodzie - ciasto ładnie odchodzi od ręki i
daje się formować. Na połowę wyłożonego ciasta wykładamy masę
krówkową, rozprowadzamy, wykładamy drugą część ciasta, rozkładamy
owoce.
Przygotowujemy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni C. "Około" ponieważ mój piekarnik niestety nie piecze idealnie i zawsze piekę "na oko". Na koniec możemy zrobić
lukier lub posypać ciasto
cukrem pudrem. Smacznego!