Wykonanie
Aronia jest niezbyt popularnym
owocem tym bardziej zaskakujący jest fakt, że można przygotować z niej pyszny sok i to w dodatku o takim smaku jakim chcemy. Ja najbardziej lubię
wiśniowy ale można też użyć liści z
czarnej porzeczki,
truskawek czy poziomek. W moich stronach jest to bardzo popularny przepis ale podaję go bo jeśli ktoś go nie zna a ma dostęp do
owoców aronii to warto go zrobić. Ten sok jest nie tylko pyszny ale też bardzo zdrowy bowiem aronia jest stosowana w profilaktyce chorób
serca i naczyń krwionośnych.
Owoce i sok, oraz
przetwory z aronii zapobiegają miażdżycy. Działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco. Aronia ma też w składzie wiele ważnych witamin:. A, C, E, P i biopierwiastków, a także błonnik i pektyny. Dzięki temu też właśnie usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczową.
Owoce aronii są cierpkie i właściwie niejadalne ale sok jest wspaniały więc polecam.
Składniki:8 szklanek
owoców aronii3 kg
cukru3 l
wody4 duże garści liści
wiśniowych2 małe kwaski
cytrynowePrzebrane i umyte
owoce aronii wrzucić do garnka, dodać umyte liście i zalać
wodą. Gotować przez 30 minut. Po tym czasie całość przecedzić. Powstały sok jest bury ale nie należy się tym zrażać. Dodać do soku
cukier i kwasek
cytrynowy i (tylko) zagotować. Kwasek
cytrynowy powoduje że sok staje się klarowny i ma piękny kolor. Gorący sok rozlać do butelek.Smacznego:)