Wykonanie
Owoce czarnego bzu są bogate w witaminy A, C i z grupy B. Pomagają oczyścić organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Pomogą również zwalczyć przeziębienie i różnego rodzaju
bóle... pijmy na zdrowie. Pamiętajmy, aby zbierać tylko dojrzałe
owoce (gałązki mają wtedy czerwonawe zabarwienie a
owoce są wręcz czarne), te niedojrzałe są trujące.Składniki:4 kg
owoców czarnego bzu (obranych z gałązek)3 kg
cukru4 l
wody2
cytrynyWykonanie:
Owoce gotujemy 2 h wraz z 4 l
wody. Po upływie tego czasy odcedzamy
owoce (można je już wyrzucić).Do odcedzonego suku dodajemy
cukier i gotujemy jeszcze 1 h. Dodajemy sok wyciśnięty z 2
cytryn.Wlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i odwracamy do góry dnem. Soczek mamy gotowy.Smacznego