ßßß Cookit - przepis na Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sok z czarnego bzu już od kilku lat gości w moim domu kiedy to dowiedziałam sie o jego cudownych właściwościach.
Sok ten jest niezastąpiony w czasie jesiennych infekcji wirusowych, wzmacnia organizm i skraca czas przebiegu choroby.
Działa napotnie. Sok z czarnego bzu jest głównym składnikiem jednego z reklamowanych leków pomagających w walce z infekcjami a jednocześnie uodparniającego. Lek ten jest bardzo dobry i skuteczny ale jednocześnie dosyć drogi. Po co więc szpikować się lekami z apteki i wydawać dużo pieniędzy skoro czarny bez rośnie w każdym rejonie Polski i jest ogólnodostępny.
Ja osobiście z jesiennych wycieczek zawsze wracam z przeróżmymi „skarbami”, z których przygotowuję: soki, nalewki, konfitury.
Tym razem moja leśna wycieczka zaowocowała (w przenośni i w rzeczywistości) koszykiem owoców czarnego bzu.
Pragnę jeszcze przypomnieć, że owoce muszą być czarne i nie należy spożywac ich na surowo gdyż są wtedy trujące!!
Przygotowanie takiego soku nie zajmuje dużo czasu a satysfakcja z własnego, zdrowego soku jest ogromna.
Polecam i zachęcam do własnoręcznego sporządzania soku!!
woda
cukier
kwasek cytrynowy
Owoce czarnego bzu oddzielić widelcem od baldachimów, opłukać pod bieżącą wodą.
Owoce przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby całkowicie przykryć owoce.
Gotować na małym ogniu do czasu aż owoce popękają i puszczą dużo soku.
Owoce przecedzić przez sitko wyciskając jeszcze z nich sok.
Ponownie zagotować dodając cukier oraz kwasek cytrynowy do smaku.
Celowo nie podaję ilości cukru i kwasku ponieważ każdy preferuje inne smaki.
Cukru raczej nie powinno się żałować gdyż on konserwuje sok a kwasku tyle żeby było lekko kwaskowate.
Gorący sok przelać do wyparzonych buteleczek lub słoiczków odwracając je do góry dnem.
Sok zostawić do wystygnięcia i przenieść do spiżarni.
W czasie jesiennych infekcji sok ten dolewam do gorącej herbaty całej mojej rodzinie.
Na zdrowie!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/sok-z-czarnego-bzu