Wykonanie
Lubicie kiwi? Przyznam, że u nas różnie z tym bywa ;-). Ja nie przepadam za obieraniem włochatej skórki, choć doceniam zawartość witaminy C w owocach, mąż lubi wszystko co kwaśne,
Pola ma alergię na
kiwi, a Wiktoria muszę przyznać, że od czasu do czasu lubi zjeść, jeśli
owoce są mocno dojrzałe i miękkie. A co zrobić z
owocami, które kupione zostały dość dawno i za nic w świecie nie chcą dojrzeć? Proponuję
sorbet! To chyba najszczęśliwszy wybór - bomba witaminowa, przepis lekki, szybki i... chyba w sam raz na zapowiadane upalne dni w przyszłym tygodniu? Zaopatrzcie się już teraz w duży koszyk tych
owoców,
sorbet świetnie gasi pragnienie :-).Składniki na 1 litr:1 kg
owoców kiwi1 nieduża
cytryna2/3 (lub mniej) szklanki
cukrupół szklanki
wodyDo niedużego garnuszka nalać
wody, dodać
cukru, wymieszać. Zagotować do rozpuszczenia się
cukru i pogotować około 3 - 4 minut. Zdjąć z palnika, wystudzić, schłodzić do temperatury lodówkowej (koniecznie!); można zrobić to dzień wcześniej.
Kiwi obrać, pokroić na ćwiartki, umieścić w blenderze kielichowym razem ze świeżo wyciśniętym
sokiem z cytryny, zmiksować do momentu otrzymania puree (można też użyć blendera ręcznego). Dodać schłodzony
syrop cukrowy i zmiksować tylko do połączenia. Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez całą noc.Schłodzoną mieszankę na
sorbet przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka, przykryć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Sorbet można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i by
sorbet był bardziej puszysty. Zamrozić.Smacznego :-).