ßßß Cookit - przepis na Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

nazwa

Wykonanie

Chyba żadna zupa nie jest tak popularna jak żurek wielkanocny. Będąc dzieckiem nie przepadałam za nim, dzisiaj zjem chętniej chociaż jakbym miała wybierać to wolałabym rosół. Ale w okolicy Wielkanocy żurek smakuje wyjątkowo a w tym roku sporządziłam własny zakwas tak więc jego smak jest niesamoicie domowy.
Składniki:
litr wywaru warzywnego
dwie szklanki zakwasu na żur
250 gram kiełbasy swojskiej
3-4 łyżki śmietany 18 %
4 jajka
majeranek
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie,
Pokroić kielbasę w kawałki i zalać wodą, zagotować, dodać bulion, pokrojone w plasterki marchewki i pietruszkę i dorzucić ziele i liście laurowe. Po 15 minutach zalać zupę żurem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić zupe chrzanem, sola, pieprzem i obficie posypać majerankiem. Żurek podawać z kawałkiem kiełbasy i z ugotowanym jajkiem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/04/Zurek-wielkanocny.html