ßßß Cookit - przepis na Barszcz chrzanowy

Barszcz chrzanowy

nazwa

Wykonanie

Na wielkanocnych śniadaniach w większości domów pojawia się żurek lub barszcz biały i chociaż ja za nimi nie przepadam to u mnie w domu także się pojawia.
Wersja barszczu z chrzanem
ok. 1 kg chudego mięsa wieprzowego
150-180 g chrzanu (może być świeżo tarty lub ze słoika)
0,5 l słodkiej śmietany
8 jajek gotowanych na twardo
2 łyżki mąki
łyżka octu
sól, pieprz, majeranek, kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
Mięso ugotować z solą, listkiem laurowym i zielem angielskim.
Następnie wyjąć, ostudzić i pokroić w drobną kostkę.
Wywar odcedzić i zagotować dodając mąkę wymieszaną z wodą.
Do smaku dodać ocet oraz chrzan- starty lub ze słoika oraz śmietanę.
Jajka ugotować na twardo. Białka pokroić w kostkę, a żółtka zmiksować z odrobiną barszczu i wlać do zupy.
Na koniec dodać pokrojone mięso i jajka.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2014/04/barszcz-chrzanowy.html