Wykonanie
Żeby nie było, że jemy tylko
kurczaka, zrobiłam coś z
wieprzowiny. Zajrzałam do mojej książki z chińskimi przepisami i znalazałm przepis na
mięso z
ananasem. Danie lekko słodkie ale też i dość ostre bo dobrze przyprawione. Tym razem podałam do
ryżu bo wszystkie chińskie dania z
makaronem już mi się mieszają i wydają podobne a mam ich wiele jeszcze do wypróbowania. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.
Składniki:2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
soli2 ząbki
czosnku45 dag
mięsa wieprzowego2
cebule1
czerwona papryka10 dag
grzybów10 dag
ananasa2 łyżki
wina ryżowego450 ml
bulionu z kury1 łyżeczka
cukruswieżo zmielony
pieprz2 łyżki
soku ananasowego2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
mąki kukurydzianejRozgrzać
olej, dodać
sól i
czosnek i smażyć na lekki brąz. Dodać
mięso pokrojone w kostkę i podsmażać przez 2 minuty. Dodać
cebulę,
grzyby,
paprykę i
ananasa. Podsmażać przez kilka minut. Dodać
wino,
bulion, oraz
cukier i przyprawić
pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić kilka minut. Wymieszać
sok ananasowy z
sosem sojowym oraz
mąką kukurydzianą. Dodać do sosu i gotować na wolnym ogniu, mieszając do momentu, az zgęstnieje i
zrobi się klarowny.Smacznego:)