ßßß Cookit - przepis na Mielone w stylu Tajskim

Mielone w stylu Tajskim

nazwa

Wykonanie

Miało mnie nie być przez 2 tygodnie, a tu niespodzianka. Na miejscu jest internet. Korzystam z okazji i pokażę dania, które robiłam jeszcze w domu a nie zdążyłam opublikować. Pozdrawiam serdecznie ze słonecznych Węgier.
Robiłam to danie już kilka razy i za każdym jesteśmy zachwyceni. Polecam bo smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
250 g ryżu długoziarnistego
1 łyżka oleju
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
1 czerwona papryka, posiekana (ja nie dałam)
450 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowiny
1/2 łyżeczki chilli
175 ml bulionu
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
garść liści bazylii, plus więcej do przybrania
sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotować ryż we wrzątku przez około 15 minut.
W między czasie podgrzać olej w garnku, usmażyć cebulę przez 3-4 minuty aż się zezłoci. Wmieszać czosnek, paprykę i smażyć kolejne 4 minuty. Następnie dodać mielone, chili i podsmażyć przez 2-3 minuty aż mięso zbrązowieje. Wlać bulion, zagotować i dusić przez 5 minut.
Mąkę kukurydzianą rozmieszać z 1 łyżką wody i sosem sojowym, aż będzie głądka. Dodać do garnka i mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i dodać liście bazylii. Odcedzić ryż, wyłożyć na talerze. Na wierzch wyłożyć mięso i posypać liśćmi bazylii.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/08/Mielone-w-stylu-Tajskim.html