Wykonanie
Miało mnie nie być przez 2 tygodnie, a tu niespodzianka. Na miejscu jest internet. Korzystam z okazji i pokażę dania, które robiłam jeszcze w domu a nie zdążyłam opublikować. Pozdrawiam serdecznie ze
słonecznych Węgier.Robiłam to danie już kilka
razy i za każdym jesteśmy zachwyceni. Polecam bo smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki:250 g
ryżu długoziarnistego1 łyżka
oleju1
cebula, posiekana1 ząbek
czosnku, posiekany1
czerwona papryka, posiekana (ja nie dałam)450 g
mielonego mięsa z indyka lub
wieprzowiny1/2 łyżeczki
chilli175 ml
bulionu2 łyżeczki
mąki kukurydzianej2 łyżki ciemnego
sosu sojowegogarść liści
bazylii, plus więcej do przybrania
sól,
pieprzWykonanie:Ugotować
ryż we wrzątku przez około 15 minut.W
między czasie podgrzać
olej w garnku, usmażyć
cebulę przez 3-4 minuty aż się zezłoci. Wmieszać
czosnek,
paprykę i smażyć kolejne 4 minuty. Następnie dodać mielone,
chili i podsmażyć przez 2-3 minuty aż
mięso zbrązowieje. Wlać
bulion, zagotować i dusić przez 5 minut.
Mąkę kukurydzianą rozmieszać z 1 łyżką
wody i
sosem sojowym, aż będzie głądka. Dodać do garnka i mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku i dodać liście
bazylii. Odcedzić
ryż, wyłożyć na talerze. Na wierzch wyłożyć
mięso i posypać liśćmi
bazylii./wydrukuj przepis/