ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina ze śliwkami po azjatycku

Wieprzowina ze śliwkami po azjatycku

nazwa

Wykonanie

Kulinarna podróż do Azji. Świetne danie, gotowe w mniej niż 1 godzinę. Nieco słodki sos, który otacza miękkie mięso. Muszę stwierdzić, że za rzadko łączę śliwki z mięsem, do tej pory robiłam tylko wątróbkę z węgierkami. Zdecydowanie jestem chętna na dalsze eksperymenty kulinarne tego typu. Przepis znalazłam na blogu podróżniczki i znawczyni wielu kuchni świata, Thiessy.
Składniki:
24 śliwki węgierki (użyłam 250 g mrożonych, wypestkowanych śliwek)
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki sosu sojowego
1 -2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku zmiażdżonego i posiekanego
1 duża cebula pokrojona w piórka
500 g wieprzowiny (polędwiczek albo szynki)
1 łyżka mąki (użyłam orkiszowej razowej)
2 cm kawałek obranego imbiru, posiekany
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Wykonanie:
Śliwki rozciąć, usunąć pestki (poza sezonem użyć mrożonych), zalać 1/2 szklanki wody (dałam 3/4 szklanki) i gotować do miękkości.
Przetrzeć przez sito. Ja poszłam na łatwiznę i zmiksowałam śliwki w blenderze, na gładki sos, co zaoszczędziło mi sporo czasu.
Doprawić cukrem, sosem sojowym i ewentualnie solą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut. Co jakiś czas mieszać, by się nie przypaliło.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek.
Dodać umyte, osuszone ręcznikiem papierowym, a następnie pokrojone mięso oprószone mąką i smażyć, aż się zrumieni. Pod koniec dodać imbir i podsmażyć minutę. Wlać sos hoisin i dodać cukier. Smażyć 5 minut. Połączyć mięso z sosem śliwkowym i dusić jeszcze przez 10 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem.
Moim zdaniem najlepsze jest po kilku godzinach, jak smaki dobrze się połączą, więc świetnie nadaje się, by zrobić wcześniej np. wieczorem, a przed jedzeniem już tylko odgrzać).
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2015/02/wieprzowina-ze-sliwkami-po-azjatycku.html