Wykonanie
Przyznaję, że "poszłam po bandzie" jak powiedziałaby moja Córka :)Do upieczenia tego
mięsa wykorzystałam częściowo gotową
sól zmiękczającą.Miałam potrzebę szybkiego przygotowania
mięsa i zrobiłam właśnie tak jak przedstawiam.Jeśli ktoś chce może spróbować ...raz na jakiś czas.
Mięso piekłam we folii.
Składniki :około 80 dag
mięsa z
dzika - szynkapłaska łyżka
soli z 30 g opakowania
soli zmiękczającej
mięso3 ząbki
czosnku rozetrzeć, 2 w całości1 duże
jabłko1
cebulapapryka mielona ostra,
pieprz czarny mielonykilka ziaren jałowca
olejPrzygotowanie :Do garnuszka z 3 łyżkami
oleju wsypałam odmierzoną
sól i wymieszałam dokładnieObrany
czosnek zmiażdżyłam, dodałam do
soli, roztarłam całość i natarłam umyte, osuszone
mięsoOsypałam
mięso papryką mieloną ostrą i odrobiną
pieprzu,
mięso nakłułam
ostrym widelcemPrzełożyłam do rękawa foliowego, obłożyłam je pokrojoną
cebulę, dołożyłam obrane, pokrojone na ósemki
jabłko, ziarnka jałowca i 2 ząbki
czosnkuRękaw zawiązałam, zrobiłam kilka malutkich otworów i piekłam około 20 min. w temp. 220*C, dopiekałam przez około 40 min. w temp.180 *CUpieczone
mięso zostawiłam w rękawie do dnia następnego.
Mięso było naprawdę dobre.A kto woli gotowane
mięso z dzika to przepis znajdzie tu .
Wypróbowałam też ten przepis z
mięsem wieprzowym, biodrówka była pyszna :)Przepisy na przygotowanie
mięsa w przyprawach
ziołowych znajdziecie w zakładce menu
mięsa do
chleba.