ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z dzika

Pieczeń z dzika

nazwa

Wykonanie

Przyznaję, że "poszłam po bandzie" jak powiedziałaby moja Córka :)
Do upieczenia tego mięsa wykorzystałam częściowo gotową sól zmiękczającą.
Miałam potrzebę szybkiego przygotowania mięsa i zrobiłam właśnie tak jak przedstawiam.
Jeśli ktoś chce może spróbować ...raz na jakiś czas. Mięso piekłam we folii.
Składniki :
około 80 dag mięsa z dzika - szynka
płaska łyżka soli z 30 g opakowania soli zmiękczającej mięso
3 ząbki czosnku rozetrzeć, 2 w całości
1 duże jabłko
1 cebula
papryka mielona ostra, pieprz czarny mielony
kilka ziaren jałowca
olej
Przygotowanie :
Do garnuszka z 3 łyżkami oleju wsypałam odmierzoną sól i wymieszałam dokładnie
Obrany czosnek zmiażdżyłam, dodałam do soli, roztarłam całość i natarłam umyte, osuszone mięso
Osypałam mięso papryką mieloną ostrą i odrobiną pieprzu, mięso nakłułam ostrym widelcem
Przełożyłam do rękawa foliowego, obłożyłam je pokrojoną cebulę, dołożyłam obrane, pokrojone na ósemki jabłko, ziarnka jałowca i 2 ząbki czosnku
Rękaw zawiązałam, zrobiłam kilka malutkich otworów i piekłam około 20 min. w temp. 220*C, dopiekałam przez około 40 min. w temp.180 *C
Upieczone mięso zostawiłam w rękawie do dnia następnego.
Mięso było naprawdę dobre.
A kto woli gotowane mięso z dzika to przepis znajdzie tu .
Wypróbowałam też ten przepis z mięsem wieprzowym, biodrówka była pyszna :)
Przepisy na przygotowanie mięsa w przyprawach ziołowych znajdziecie w zakładce menu mięsa do chleba.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/11/pieczen-z-dzika.html