ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z dyni i jabłek

Zupa krem z dyni i jabłek

nazwa

Wykonanie

Nie przepadam za jesienią, szczególnie tą, która ze złotą ma niewiele wspólnego. Jedna rzecz mnie w niej cieszy - dynia. Tej oczekuję z utęsknieniem, bo wiem, że przygotuję z niej nowe wspaniałości. Krem z dyni przygotowywałem już nie raz, ale za każdym razem w odmienny sposób. Jeden z przepisów mieliście już okazje oglądać w ubiegłym roku. Dziś kolejny krem z dyni, pyszna zupa z dyni muscat de provence z dodatkiem jabłek i mieszanki przypraw curry. Mocno dyniowa, orzeźwiająca i winna dzięki jabłkom i oczywiście delikatnie orientalne dzięki curry.
Zapraszam więc na zupę krem z dyni i jabłek z akcentem curry.
Dzisiejsza zupa z dyni powstała nie tylko w mojej kuchni, macie okazje obejrzeć jej warianty na wielu innych blogach. Zapraszają Was wiec:
Składniki (3 porcje):
½ kg dyni (np. muskat prowansalski, piżmowa)
2 jabłka
1 łyżka curry w proszku
1 cebula
1 ząbek czosnku
½ l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 liść laurowy
100 ml soku jabłkowego, klarownego
sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
olej roślinny – do smażenia
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pod przykryciem drobno posiekaną cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w spora kostkę dynię i dusić przez 5 minut. Dodać curry i czosnek, podsmażyć przez minutę, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Dodać jabłka, bulion, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut, aż dynia i jabłko zaczną się rozpadać. Zestawić zupę z palnika, lekko przestudzić, wyciągnąć liść i zmiksować zupę blenderem lub malakserem na jednolity krem. Jeśli chcecie mieć zupę gładką to należy przetrzeć ją dodatkowo przez gęste sito.
Do zupy dodać sok jabłkowy, podgrzać ją i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami, u mnie z serem stilton i olejem z pestek dyni.
Smacznego :-)
A inną wersję kremu z dyni znajdziecie klikając na zdjęcie:
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/10/zupa-krem-z-dyni-i-jablek.html