Wykonanie
Nie przepadam za jesienią, szczególnie tą, która ze złotą ma niewiele wspólnego. Jedna rzecz mnie w niej cieszy -
dynia. Tej oczekuję z utęsknieniem, bo wiem, że przygotuję z niej nowe wspaniałości. Krem z dyni przygotowywałem już nie raz, ale za każdym razem w odmienny sposób. Jeden z przepisów
mieliście już okazje oglądać w ubiegłym roku. Dziś kolejny krem z dyni, pyszna zupa z dyni muscat de provence z dodatkiem
jabłek i
mieszanki przypraw curry. Mocno dyniowa, orzeźwiająca i
winna dzięki
jabłkom i oczywiście delikatnie orientalne dzięki
curry.Zapraszam więc na zupę krem z dyni i
jabłek z akcentem
curry.Dzisiejsza zupa z dyni powstała nie tylko w mojej kuchni, macie okazje obejrzeć jej warianty na wielu innych blogach. Zapraszają Was wiec:
Składniki (3 porcje):½ kg dyni (np. muskat prowansalski, piżmowa)2
jabłka1 łyżka
curry w proszku1
cebula1 ząbek
czosnku½ l
bulionu drobiowego lub warzywnego1
liść laurowy100 ml
soku jabłkowego, klarownego
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz – do smaku
olej roślinny – do smażenia
Na rozgrzanym
oleju podsmażyć pod przykryciem drobno posiekaną
cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w spora kostkę
dynię i dusić przez 5 minut. Dodać
curry i
czosnek, podsmażyć przez minutę, aby
przyprawy uwolniły swój aromat. Dodać
jabłka,
bulion,
liść laurowy i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut, aż
dynia i
jabłko zaczną się rozpadać. Zestawić zupę z palnika, lekko przestudzić, wyciągnąć liść i zmiksować zupę blenderem lub malakserem na jednolity krem. Jeśli chcecie
mieć zupę gładką to należy przetrzeć ją dodatkowo przez gęste sito.Do zupy dodać
sok jabłkowy, podgrzać ją i doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać z grzankami, u mnie z
serem stilton i
olejem z pestek dyni.Smacznego :-)A inną wersję kremu z dyni znajdziecie klikając na zdjęcie: