Wykonanie
Kupiłam dużą porcję rosołową. Ugotowałam rosół.
Mięso oddzieliłam od kosteczek i zrobiłam kotlety siekane z
papryką. Jak je zrobiłam? Podaję przepis.Składniki: (Z podanej porcji wyszło mi 6 kotletów)
ok.400 g.
mięsa rosołowego (ugotowanego)1
cebula1
papryka2
jajaPrzyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek.
Wykonanie:Po ugotowaniu rosołu oddzieliłam
mięso od kości.Posiekałam je na malutkie kawałki.
Cebule obrałam i posiekałam.Z
papryki odcięłam wierzch i usunęłam nasiona po czym posiekałam na małą kosteczkę.Wszystko wrzuciłam do miski.Wbiłam
jajka.Doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem.Na patelni rozgrzałam nieco
oleju.Uformowałam kulki, które lekko spłaszczyłam i ułożyłam na rozgrzanym tłuszczu.Upiekłam z dwóch stron.
Do nich podałam ugotowane
ziemniaki oraz
sałatkę z
ogórków, którą przyrządziłam w następujący sposób.2-3
ogórki obrałam ze skórkiPokroiłam w cienki plasterki.Ząbek
czosnku rozgniotłam z
solą.Dodałam do
ogórków oraz 1 łyżkę
majonezu i oraz 1 łyżkę
kefiru.Delikatnie wymieszałam i doprawiłam do smaku
solą i
pieprzem.Koszt na m-c październik 2016 r. obiadu składającego się z zupy i drugiego dania wyniósł:rosół:warzywa- ok.1 , 00 zł.
mięso rosołowe-ok.2,00 zł.
makaron (1/2 opakowania) ok.-1,00 zł.kotlety siekane –
cebula ok. 0,40 zł,
jajka -0.60 zł.,
papryka ok. – 0,80 zł. +
przyprawy.
ogórki zielone ok.- 3,00 zł + 1 łyżka
majonezu + 1 łyżka
kefiru + ząbek
czosnku.
ziemniaki 1 kg. ok.- 0,50 zł.Dwudaniowy obiad wyniósł mnie ok.+/- = 10, 00 zł.