ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wołowa z jajkiem

Pieczeń wołowa z jajkiem

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Smaczna i bardzo eleganckie danie na różne wyjątkowe okazje.
Ja najczęściej podaję do tego czerwone buraczki,ale może być również coś innego wg.własnego uznania.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso wołowe 2 kilogramów
jajka 6-8 sztuk
cebula 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
papryka mielona słodka według uznania
przyprawa jarzynka 2 łyżek stołowych
ziele angielskie 6 ziarna
liść laurowy 2 sztuk
kostka bulionowa mięsna 1 kostek
olej 4 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ładny,podłużny kawałek mięsa wołowego,oczyszczony z błon przecinamy ostrym nożem wzdłuż włókien na całej długości mięsa.
Jajka gotujemy na twardo,lekko ścinamy czubki.
Do środka naciętego otworu wkładamy ugotowane jajka - ciasno,jedno obok drugiego.
Na wierzchu pieczeni robimy wąskie,ukośne nacięcia,w które wkładamy surowe słupki marchewki.
Mięso oprószamy solą,pieprzem,przyprawą typu jarzynka i słodką papryką.
Do podłużnego rondla z przykrywką dajemy olej i wkładamy mięso,obok dodajemy angielskie ziele i liść laurowy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 2 godz.
W czasie pieczenia podlewamy mięso niewielką ilością wody.
Kiedy mięso jest prawie miękkie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,dolewamy trochę wody i kostkę mięsną.
Pieczemy aż cebula się rozgotuje i powstanie sos.
Pieczeń dajemy na duży półmisek,kroimy w plastry,polewamy sosem i posypujemy zieleniną.
Uwagi:
Przy nacinaniu miejsc na marchewkę uważamy aby nie były to nacięcia zbyt głębokie.
Autor: Lusia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7538/Pieczen-wolowa-z-jajkiem