Wykonanie
Regularne spożywanie posiłków jest podstawą diety w cukrzycy typu 1.Przyczyną powstawania cukrzycy typu 1, zwanej cukrzycą insulinozależną, są uszkodzenia komórek trzustki produkujących insulinę. Istotę tej choroby stanowi niedobór insuliny w organizmie, czego konsekwencją jest niemożność kontrolowania poziomu glukozy we
krwi i jej nadmierny wzrost.Na cukrzycę typu 1 chorują w większości przypadków ludzie młodzi, którzy nie ukończyli jeszcze 30. roku życia, dlatego często
mówi się, że jest to cukrzyca wieku młodzieńczego. Wymaga ona systematycznego podawania insuliny. Choroba ta występuje o wiele rzadziej niż cukrzyca typu 2. Przyczyny jej rozwoju nie są do końca poznane. W powstaniu tego schorzenia mają swój udział czynniki genetyczne, dziedziczne, infekcje wirusowe oraz nieprawidłowe odczyny obronne
młodych organizmów.Właściwa dieta jest nieodzownym elementem leczenia tej cukrzycy. Osoby na nią chore mają na ogół wagę ciała prawidłową lub nawet niedowagę, dlatego żywienie dietetyczne nie ma na celu redukcji masy ciała. Energetyczność diety powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta, a więc uwzględniać płeć, wiek, stan fizjologiczny i wysiłek fizyczny wykonywany przez daną osobę.W cukrzycy typu 1 najistotniejszą i zarazem najtrudniejszą rzeczą jest dopasowanie diety do czasu podawania insuliny oraz właściwych jej dawek. Posiłki powinny być spożywane regularnie, co zapobiega zbyt dużym wahaniom poziomu glukozy we
krwi. Liczba spożywanych posiłków zależy od liczby wstrzyknięć insuliny oraz od jej rodzaju (czasu działania), dlatego dla każdej osoby dieta powinna być indywidualnie ustalona przez lekarza i dietetyka.Zazwyczaj zaleca się spożywanie 5-7 posiłków w ciągu dnia. W dziennej racji pokarmowej musi więc znaleźć się pierwsze śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, pierwsza kolacja, a niekiedy również i druga. Czasami trzeba nawet zjeść coś dodatkowo tuż przed snem. Godziny posiłków powinny być stałe i dostosowane do czasu podawania insuliny oraz planowanego wysiłku fizycznego. Przy stosowaniu insuliny szybko działającej posiłek musi być spożyty najdalej w 30 min od zastrzyku; przy podaniu insuliny o pośrednio wydłużonym czasie działania - 40 min od zastrzyku; insuliny o długim czasie działania -1 godz. po zastrzyku; w przypadku mieszanek insulin o różnym okresie działania czas posiłku jest uzależniony od najszybciej działającej insuliny w preparacie (te zalecenia pacjent musi ustalić z lekarzem).W ostatnim 20-leciu wiele się zmieniło w zakresie
wiedzy o wpływie diety na przebieg cukrzycy, a wraz z tym wskazówki dietetyczne dla pacjentów. Obecnie wiadomo już, że wysokie spożycie tłuszczu sprzyja rozwojowi chorób
serca, na które narażone są zwłaszcza osoby chore na cukrzycę. Węglowodany złożone natomiast nie tylko nie utrudniają leczenia cukrzycy, ale pomagają w regulacji poziomu glukozy we
krwi.Pamiętaj o regularnym spożywaniu posiłków i urozmaicaniu jadłospisu. W 2-3 głównych posiłkach powinny znaleźć się produkty dostarczające
białko pochodzenia zwierzęcego -
mleko i
przetwory mleczne,
ryby, chude
mięsa i
wędliny,
białko jaja.Nie zapominaj o węglowodanach złożonych, które mają dostarczać 50-60% energii diety (
białka 15-20%, a tłuszcz mniej niż 30%). Ich najlepszym źródłem są
kasze,
płatki,
makarony,
pieczywo pełnoziarniste oraz
ziemniaki i
warzywa strączkowe (zawierają także
białko roślinne).Dbaj o to, aby w twojej diecie znalazły się produkty zbożowe,
warzywa i owoce - cenne źródło błonnika pokarmowego. Zaleca się jedzenie
warzyw i owoców przy każdym posiłku, najlepiej w postaci surowej. Należy jednak wystrzegać się spożywania zbyt dużych ilości
winogron,
mango i
bananów, gdyż zawierają sporo
cukrów prostych.Nie jedz
owoców konserwowanych oraz suszonych, ponieważ dostarczają dużej ilości
cukru.Wybieraj
mięsa i
wędliny o małej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Jest to ważne w zapobieganiu miażdżycy, na którą cukrzycy są narażeni w większym stopniu niż osoby zdrowe. Warto też ze (względu na profilaktykę miażdżycową) 2-3
razy w tygodniu zamiast
mięsa na obiad zjeść
ryby, zwłaszcza morskie.Zrezygnuj ze
słodyczy, słodkich
napojów i wszelkich wyrobów cukierniczych. Powodują one gwałtowny wzrost poziomu glukozy we
krwi. W przypadkach cukrzycy wyrównanej można jeść niewielkie ilości
słodyczy wraz z innymi produktami spożywczymi, gdyż wówczas nie mają tak wyraźnego wpływu na glikemię poposiłkową.Unikaj
alkoholu.Ograniczaj spożycie
soli i produktów z jej dużą zawartością, m.in. dań typu fast food, konserw i
przetworów wędzonych.