Wykonanie
Przepis na ciasto
makaronowe podaje ze zwykłego lenistwa , ponieważ często robię dania używając
makaronów mam zamiar odsyłać moich ulubionych czytających do tego posta. W innym wypadku post na jakieś danie byłby STRAAAAAAAAAAASZNIE długi .
Makarony domowej roboty -że tak
powiem - są raczej podobne i nic szczególnego w tej sprawie nie można wymyślić .
Jedno jest pewne że ciasto na
makaron musi być całkowicie inne niż na pierogi , czyli musi być twarde .Twardość dają
jajka ( dokładnie mówiąc
białka)Sklad na trochę więcej niż 1/2 kg klusek1/2 kg
mąki2
jajka3/4 szklanki
mleka1 płaska łyżeczka
soliWykonanieNa stolnicę lub do miski przesiewam
mąkę , na środku robię dołek i wbijam do niego
jajka ,wlewam
mleko,wsypuję
sól. Wszystkie składniki mieszam ,jeśli jest za malo plynu i
mąka jeszcze nie połączyła się dolewam troszkę
wody cały czas mieszając .Nie można przeholować z
wodą ponieważ ciasto będzie za rzadkie i trzeba będzie dodać
mąki i tak w kółko ( żeby uniknąć takiej sytuacji to najlepiej mieszać ciasto od środka i razie jak jest już zwarte a
mąka jeszcze została to po prostu
mąkę odsypać do
torebki) Gdy już wszystkie składniki są połączone to zaczynam wyrabianie ciasto ( na stolnicy jest to łatwiejsze .) Gotowe powinno być jednolite i gladkie , teraz zostaje tylko rozwałkować na placki i pokroić na szerokość jaka potrzebna .Można do tego użyć maszynki do
makaronu , ale dla mnie to za długo trwa i czasami tylko używam jej do pokrojenia na właściwe kluski ( czyli na sam koniec)