Wykonanie
Dzisiaj nie będzie przepisu. Dzisiaj chciałabym z
Wami porozmawiać o glutenie. Ostatnio bardzo często słyszę o nowej modzie na zdrową dietę, mianowicie dietę bez glutenu. Osobiście zawsze byłam przekonana, że na diecie bezglutenowej muszą być osoby uczulone na gluten i chore na celiakię.Dieta taka wyklucza wszystkie produkty, które ten gluten zawierają. Szperając w internecie, czytając różne fora internetowe i publikacje postanowiłam bliżej się przyjrzeć temu glutenowi. Spytacie dlaczego ? Ja sama jestem straszny alergik, alergia na pyłki i pokarmowa jest u mnie normą, przybiera ona różną formę, raz jest gorzej raz lepiej, raz pewne składniki uczulające znikają a pojawiają się inne. Ale nie o tym chciałam pisać. No dobrze, jeżeli już mówimy o glutenie to zaczęłam szukać informacji, gdzie on się znajduje. Wiedziałam o pszenicy - a co za tym idzie o
mące pszennej, wiedziałam o
kaszy -
manna, jęczmienna. I co dalej. Z pomocą przyszedł oczywiście internet, tam jest całe mnóstwo informacji o glutenie. Trzeba tylko dobrze poszukać dobrych publikacji i poukładać to w jedną całość. Czytając i czytając moje szare komórki rejestrowały coraz to nowe produkty, które zawierają lub mogą zawierać gluten, ojoj dużo tego. No to uporządkuje to co się dowiedziałam.Gluten występuje w:- pszenicy,
mąka pszenna-
mąka owsiana i żytnia-
kasza manna, jeczmienna-
płatki owsiane-
makaron-
ciastka,
wędliny,
konserwy mięsne czy
rybne-
napoje gazowane- niektóre
mieszanki przypraw-
kawa zbożowa- gluten może występować w przetworach
mlecznychWynika z tego, że produkty, które kupujemy w sklepie mogą zawierać śladowe ilości glutenu lub nawet całkiem sporą jego ilość, osoby które muszą się glutenu wystrzegać to koniecznie są zobowiązane do czytania dokładnie etykiet. Ja z pewnością nie przejdę teraz na dietę bezglutenową bo taka
moda, ale przetestuje i zobaczę jak reaguje mój organizm i mojej rodzinki. Jestem osobą ceniącą zdrowe podejście do życia, lubię i używam zdrowych produktów w mojej kuchni, poznaje nowe smaki i sposoby ich wykorzystania. Nie dam się zwariować, bo twardo
stoję swoimi stopami na ziemi. Zanim coś polecę to muszę dokładnie to sprawdzić i spróbować. Z pewnością nie idę razem z trendami czy panującą
modą. Interesuje mnie tylko aspekt zdrowotny, w mojej rodzince pojawił się problem z trawieniem i ciężkością w żółądku, zobaczymy co dalej z tego wyniknie.A czym zastąpić produkty zawierające gluten, jest ich naprawdę spora ilość.Produkty bez glutenu:-
ryż,
płatki ryżowe-
makaron ryżowy,
pieczywo ryżowe-
płatki jaglane-
mąka razowa-
mąka kukurydziana, jaglana, gryczana-
kasza jaglana, kukurydziana, gryczana-
ziemniaki,
mąka ziemniaczana-
makarony z
mąki bezglutenowej-
soja, tapioka,
amarantus, komosa ryżowa-
orzechy,
soczewica,
ciecierzca-
sezam,
siemię lniane-
ryby,
mięso indycze i królicze-
mleko i bezglutenowe
przetwory mleczne-
miód,
słodycze bez glutenu-
kawa naturalna i
herbataEliminując dane produkty możemy je spokojnie zastąpić innymi. Z
orzechów możemy zrobić
mąkę, czy z
ryżu. Myślę, że teraz jest łatwiej. Pamietam kiedyś moją sąsiadkę i jej córkę, która nie mogła jeść produktów z glutenem. Jak szukała, kombinowała bo w sklepie wszystko miało gluten. Spróbuję troszkę pogotować dania, które ten gluten eliminują. A przynajmniej postaram się ten gluten zmniejszyć w naszej diecie. Przeczytałam także, że osoby mające grupe
krwi 0 gorzej znoszą gluten w pożywieniu. A i gluten znajduję sie także w
sosie sojowym, ojoj byłam w szoku.Mam do Was wielką prośbę, podzielcie się w komentarzach swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Może podrzucicie jakieś pomysły. Napiszcie czy jesteście na diecie bezglutenowej z własnego wyboru czy przymusu zdrowotnego. Będzie mi miło jak porozmawiamy.