Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
śliwki 70 gramów
sok śliwkowy 1 łyżek stołowych
margaryna 200 gramów
cukier 175 gramów
sól 1 szczypta
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
jajka 4 sztuk
mąka 250 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
cukier brązowy 2 łyżek stołowych
cukier kryształ 1 łyżek stołowychWykonanie:Oczyszczone
śliwki wypestkować, skropić
sokiem ze
śliwek oraz
sokiem cytrynowym.
Miękka margarynę utrzeć z
cukrem, dodać
sól oraz
skórkę cytrynową. Ucierając, dodawać kolejno
jajka oraz
maki wymieszane z proszkiem. Połowę ciasta przełożyć do średniej wielkości natłuszczonej tortownicy. Na cieście równomiernie rozłożyć
śliwki, zostawiając 4 połówki
owoców do dekoracji. Przykryć pozostałym
ciastem. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Wymieszać
brązowy cukier z
cynamonem i po 30 minutach pieczenia posypać ciasto i piec dalej. Upieczony, ostygnięty placek posypać
cukrem kryształem i udekorować pozostałymi, pokrojonymi
śliwkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: