ßßß
Składniki:kruche ciasto3 szkłanki mąki1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 margarynyaromat cytrynowy(opcjonalnie)3 jajkanadzienieok 20 śliwekcynamoncukier brązowy (ok 2 łyżeczek)2 łyżki powideł (opcjonalnie)Przygotowanie:Wszystkie składniki sypkie na ciasto wymieszać na stolnicy. Wkroić margarynę. Jajka lekko ubić i dodać na stolnicę. Zagnieść. Wstawić na 30 min do lodówki.Formę do tarty nasmarować masłem i obsypać mąką. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego groch lub fasolę/ Pieć ok 15 minut w piecyku nagrzanym do 200st. C.Wyjąć formę, zdjąć papier wraz z fasolą. Ostudzić.Śliwki umyć, przekroić na pół wzdłuż i wyjąć pestkę.Na ostudzony spód wyłożyć powidła i rozsmarować spód (opcjonalnie). następnie układać połówki śliwek tworząc tzw ślimaczka. Posypać cynamonem i cukrem brązowym.Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski szerokości ok 1-2cm. Ułożyć na wierzchu ciasta w kratkę.Piec jeszcze ok 30-45min w temp 180st C. Ciasto super smakuje na ciepło jak i zimno z gałka lodów waniliowych ;)Smacznego ;)