Wykonanie
Pierwszy raz wykonałam tą tartę dobry rok temu z własnych
śliwek węgierek z ogrodu moich rodziców...Rodzice zawieźli ciasto do wujostwa w Łodzi, oczywiście nie było mi dane spróbowanie tego ale przygotowałam kilka dni później tartę dla siebie i domowników;)Musze przyznać, ze kłopot jest z ilością
soków w tarcie, trzeba zrobić dość gruby spód i uważać aby środek nie był cieńszy od reszty, bo wyjęcie ciasta będzie kłopotem, chyba że łyżeczką prosto z formy do buzi :P
Składniki:kruche ciasto3 szkłanki
mąki1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4
margarynyaromat cytrynowy(opcjonalnie)3
jajkanadzienieok 20
śliwekcynamoncukier brązowy (ok 2 łyżeczek)2 łyżki powideł (opcjonalnie)Przygotowanie:Wszystkie składniki sypkie na ciasto wymieszać na stolnicy. Wkroić
margarynę.
Jajka lekko ubić i dodać na stolnicę. Zagnieść. Wstawić na 30 min do lodówki.Formę do tarty nasmarować
masłem i obsypać
mąką. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego
groch lub fasolę/ Pieć ok 15 minut w piecyku nagrzanym do 200st. C.Wyjąć formę, zdjąć papier wraz z
fasolą. Ostudzić.
Śliwki umyć, przekroić na pół wzdłuż i wyjąć pestkę.Na ostudzony spód wyłożyć powidła i rozsmarować spód (opcjonalnie). następnie układać połówki
śliwek tworząc tzw ślimaczka. Posypać
cynamonem i
cukrem brązowym.Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski szerokości ok 1-2cm. Ułożyć na wierzchu ciasta w kratkę.Piec jeszcze ok 30-45min w temp 180st C. Ciasto super smakuje na ciepło jak i zimno z gałka
lodów waniliowych ;)Smacznego ;)