Wykonanie
Tego ciasta z
owocami nie mogło tutaj zabraknąć. To było moje pierwsze ciasto, które samodzielnie zrobiłam i z którego byłam bardzo dumna. To ciasto jest bardzo proste, a do tego pysznie smakuje. Można je przyrządzić z
owocami jagodowymi,
wiśniami,
czereśniami,
jabłkami,
rabarbarem. Można również wykorzystać osączone
owoce z kompotu,
owoce suszone (wcześniej namoczone) oraz mrożone.2 szklanki
mąki25 dag
margarynyszklanka
cukru4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia70 dag
śliwek[Listonic]
Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Ubijamy pianę z
białek. W trakcie ubijania dodajemy
cukier, a na końcu
żółtka. Masę delikatnie mieszamy (drewnianą łyżką) z
mąką przesianą z
proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy roztopioną i wystudzoną
margarynę i dalej delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (20x35) posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką.
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Połówki
śliwek układamy na cieście (skórkami do dołu). Pieczemy w 180 stopni przez 50 minut.Smacznego!