Wykonanie
Śliwki ! Okrzyk zachwytu po wyjściu do
sadu i to uzasadniony , bo obrodziły jak żadnego roku ,co prawda drzewka
młode ,ale dają radę . Szybka spinka i .. robimy ciacho
śliwkowe , pyszne ,słodkie , szybkie …Rodzinny ” pewniak” -zawsze smakuje i zawsze się udaje 😉
Składniki :1,5 szkl.
mąki0,5 szkl
cukru0,5 kostki
masła ( może być
margaryna )2
jajka , 1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka dużych
śliwek w typie węgierki ( 8-10 sztuk )
Tłuszcz roztopić ,najlepiej w mikrofalówce -uważając żeby się nie zagotował i odstawić do przestygnięcia ( ma być letni nie gorący ,bo zrobią się kluchy ) . Do miski wsypać
mąkę ( nie trzeba przesiewać ) ,
cukier ,
proszek do pieczenia .
Jajka rozbić i oddzielić
żółtka od
białek , następnie
białka ubić na sztywną pianę ,a
żółtka dodać do
mąki i pozostałych składników . Wymieszać wszystkie składniki które są w misce i dodać do nich roztopiony tłuszcz , mieszając dalej ,aż uzyskamy gładką masę . Na koniec dodajemy ubite
białko , mieszamy ponownie aż składniki się połączą i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia . Ciasto będzie dość gęste .
Śliwki rozcinamy na pół i wyjmujemy pestki ,a połówki układamy na cieście lekko przygniatając ,żeby odrobinę weszły w ciasto . Pieczemy w lekko podgrzanym piekarniku w temperaturze 160 C , bez termoobiegu , przez około 45-55 minut -warto po tym czasie nakłuć i sprawdzić czy nie jest surowe ,gdyż każdy piekarnik piecze odrobinę inaczej . Po wystygnięciu posypujemy
cukrem pudrem i …znika w tajemniczych okolicznościach 😉