Wykonanie
Tak jak obiecałam upiekłam ciasto, bo zawsze na weekend coś słodkiego musi być. Powoli opiszę przepis i dołączam zdjęcia mojego wypieku.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_06_slash_plesniak-ze-sliwkami/l/-646590273.jpg)
*Składniki (na dużą blachę)*4 szkl.
mąkiszklanka
cukru + 6 łyżek6
jajek350 g
margaryny lub
masła3 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
śliwek lub innych
owoców np.
jagód lub
truskawek (mogą być także mrożone )*Przygotowanie*1.
Żółtka mieszamy z
mąką i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną
margarynę i 6 łyżek
cukru. Zagniatamy na gładkie ciasto.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_06_slash_plesniak-ze-sliwkami/l/41296348.jpg)
2.Ciasto dzielimy na 3 części (jedną większą i dwie mniejsze) i wkładamy do zamrażalnika (aż stwardnieje).
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_06_slash_plesniak-ze-sliwkami/l/-49865069.jpg)
3.Formę smarujemy
margaryną i posypujemy
bułką tartą. Na tarce o dużych oczkach ścieramy większą część ciasta i rozprowadzamy w formie równomiernie.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_06_slash_plesniak-ze-sliwkami/l/-1155005758.jpg)
4. Układamy pokrojone
śliwki.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_06_slash_plesniak-ze-sliwkami/l/-496498565.jpg)
5.Na
śliwki ścieramy mniejszy kawałek ciasta.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_06_slash_plesniak-ze-sliwkami/l/19346031.jpg)
6.Ubijamy
białka ze szklanką
cukru(ważne, aby pierwsze ubić
białka, a
potem dodawać stopniowo
cukier). Ubite
białka wykładamy na ciasto.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_06_slash_plesniak-ze-sliwkami/l/-985462747.jpg)
7.Ostatni kawałek ciasta ścieramy na wierzch. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
![](/Data/Images/doskonaloscikuchni.blogspot.com\2015_slash_06_slash_plesniak-ze-sliwkami/l/-120966162.jpg)
8. Jemy! Smacznego.