ßßß Cookit - przepis na Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Idąc bazarkiem natknęłam na piękne, ciemne śliwki. Pani sprzedawczyni była na tyle miła, że pozwoliła mi jedną skosztować. Była słodka, a dzięki jej skórce zarazem kwaśna. Tak mi smakowała, że kupiłam ich nie tylko do zjedzenia na surowo, ale też do weekendowego ciasta.
A ciasto, które Wam przedstawiam to wypiek w sam raz dla leniuchów. Robi się je szybciutko i nie wymaga większych zdolności - zawsze mi wychodzi. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
50 dag ciemnych śliwek
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g roztopionej margaryny lub masła
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wciąż ubijając dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po troszce dodajemy do ubijanej masy. Na końcu wciąż miksując wlewamy malutkim ciurkiem chłodną margarynę/masło. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 27,5 x 22,5 cm wtapiając w nie umyte, wypestkowane i przekrojone na cztery części śliwki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 50-60 min do "suchego patyczka". Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/07/szybkie-ciasto-ze-sliwkami.html