Wykonanie
« Powrót  Opis:Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto na różne okazje. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
czekolada w proszku 1,5 łyżek deserowychmasa makowa 1 puszka
marmolada wieloowocowa według uznania
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
żelatyna 3 łyżek stołowychkrem do
tortów czekoladowy 1 sztuk
wiórki kokosowe według uznaniawyroby
czekoladowe do dekoracji ciast według uznania
herbatniki 150 gramówWykonanie:
Biszkopt czekoladowy: całe
jajka, o temperaturze pokojowej, ubić mikserem z
cukrem oraz szczyptą
soli na puch (ubijać ok. 8-10 minut). Delikatnie połączyć, łyżką z obiema
mąkami wymieszanymi z
proszkiem do pieczenia oraz
czekoladą w proszku. Gotowe ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 170 stopniach ok. 30 minut, wystudzić.Masa makowa: wyłożyć masę z puszki do miseczki i dobrze wymieszać.Masa brzoskwiniowa: zmiksować
brzoskwinie razem z zalewą i połączyć z rozpuszczoną
żelatyną.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej
wody, po 10 minutach rozpuścić na małym ogniu, dodać do niej kilka łyżek musu
brzoskwiniowego, a następnie połączyć z resztą musu, cały czas ubijając mikserem. Całość chwilę jeszcze ubijać. Odstawić do lekkiego stężenia.
Krem czekoladowy przygotować w/g przepisu na opakowaniu.Złożenie ciasta:
biszkopt czekoladowy -
marmolada - masa makowa - masa brzoskwiniowa -
herbatniki -
krem czekoladowy -
wiórki kokosowe + posypka czekoladowa.Uwagi:Wzorki na kremie można zrobić widelcem.Ciasto można składać w blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia (będzie łatwiej) lub bez blaszki.Gotowe wstawić na noc do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: