ßßß Cookit - przepis na Koreczki z szynki

Koreczki z szynki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka wieprzowa surowa 2,5 kilogramów
goździki 20 sztuk
laska cynamonu 1 sztuk
jałowiec 4 ziarna
pieprz 4 ziarna
czosnek 3 ząbki
cukier 1 łyżek deserowych
sól peklowa 4 łyżek stołowych
marchewka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
pietruszka 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki według uznania
majonez według uznania
korniszony według uznania
grzyby marynowane według uznania
patisony marynowane według uznania
jajka przepiórcze 7 sztuk
cebula 1 sztuk
Wykonanie:
Umyte mięso osuszyć.
W moździerzu utłuc goździki, cynamon, ziarna jałowca oraz pieprzu i wymieszać z posiekanym czosnkiem, cukrem oraz sola peklową. Mieszanką natrzeć mięso, przełożyć do kamiennego garnka, obciążyć, przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni. Obracać mięso od czasu do czasu, aby równomiernie się zapeklowało.
Wyjąć szynkę, zalać wrzątkiem i zagotować, dodawać oczyszczoną marchewkę, seler, cebulę i pietruszkę. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować 90 minut na małym ogniu, ostudzić w wywarze.
Gotowa szynkę pokroić na plastry, każdy posmarować cienko majonezem wymieszanym z posiekana natką. W plastry zawijać korniszony, ugotowane jajka, grzyby, patisony i spinać wykałaczkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Jaj
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12128/Koreczki-z-szynki