» Świąteczne propozycje Felco ...

Wykonanie

Wigilia to jeden z najważniejszych dni w roku, dlatego chcemy, by została jak najmilej zapamiętana przez naszych najbliższych i z zapałem oddajemy się licznym przygotowaniom. Zanim podzielimy się z rodziną opłatkiem i zasiądziemy do nakrytego białym obrusem stołu, przyrządzamy dwanaście tradycyjnie postnych dań z ryb, grzybów, kapusty i maku. Niezbędnym składnikiem wigilijnego menu są oczywiście jarzyny dodawane do zup, ryb i sałatek, a także owoce, których używamy do przygotowania ciast
i kompotu.
Do przyrządzenia tradycyjnych dań świątecznych możemy wykorzystać mrożone produkty marki Felco, które zachowują cenne wartości odżywcze zawarte w świeżych owocach i warzywach. Dzięki nim przygotowania do Bożego Narodzenia będą łatwiejsze i mniej czasochłonne, a najwyższa jakość i smak składników pozwolą podkreślić walory kulinarne przygotowywanych potraw. „Włoszczyzna” Felco okaże się niezastąpionym dodatkiem do zupy rybnej, karpia w galarecie czy ryby po grecku. W jednym opakowaniu mieszanki warzywnej znajdziemy gotowe, pokrojone w drobne paski jarzyny – marchew, selera, pora i pietruszkę. Na wigilijnym stole nie zabraknie również przystawek takich jak sałatka warzywna z dodatkiem mrożonego „Groszku” Felco, który zastąpi niedostępne zimą świeże warzywo strączkowe. Do świątecznych przysmaków należy także makowiec, który od lat konkuruje ze słodkimi piernikami o miano najbardziej apetycznego bożonarodzeniowego wypieku. Chcąc przechylić szalę
na jego stronę, do ciasta z makiem możemy dodać „Wiśnie bez pestek” Felco . Jedno opakowanie soczystych owoców wystarczy również do udekorowania wypieku i co najważniejsze – nie trzeba będzie samodzielnie drylować wiśni, dzięki czemu będziemy mogli poświęcić czas na inne czynności.
Producent mrożonek Felco poleca przepis na „Karpia w galarecie”.
Karp w galarecie
Składniki dla 4 osób:
1 kg karpia,
1,5 l wody,
1/3 opakowania „Włoszczyzny” Felco,
2 jajka,
cebula,
2 listki laurowe,
4 ziarna czarnego pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
sól,
cukier,
1 łyżka żelatyny,
1 łyżka octu,
sok z cytryny lub sos tatarski.
Sposób przygotowania:
Karpia umyć, sprawić i pokroić w dzwonka. Z głowy ryby, włoszczyzny, cebuli, przypraw i wody ugotować
na małym ogniu wywar, pod koniec doprawić cukrem i solą. Do gorącego, przecedzonego wywaru włożyć rybę, dodać przyprawy i gotować około 15-20 minut. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia,
a następnie wyjąć, wybrać większe ości i ułożyć na długim półmisku. Kiedy ryba ostygnie, na wierzchu ułożyć jaja na twardo pokrojone w talarki, przybrać „Włoszczyzną” Felco i liśćmi sałaty. Następnie ponownie podgrzać wywar i rozpuścić w nim namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatynę.
Po zagotowaniu wywar doprawić sokiem z cytryny i poczekać, aż zacznie krzepnąć. Klarującą się galaretą zalewać przybrane porcje ryby. Podawać z sokiem z cytryny lub sosem tatarskim.
Producent mrożonek Felco życzy apetycznych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!
Sugerowana cena i dostępność sprzedaży:
„Włoszczyzna” Felco (opakowanie 450 g) kosztuje ok. 2 , 90 zł/szt.
„Groszek” Felco (opakowanie 450 g) kosztuje ok. 3 , 85 zł/szt.
„Wiśnie” Felco (opakowanie 450 g) kosztuje ok. 4 , 80 zł/szt.
Produkty dostępne są w sklepach detalicznych, super- oraz hipermarketach na terenie całego kraju.
Informacje o firmie Globus Polska Sp. z o.o.
Globus Polska Sp. z o.o. jest oddziałem znanego węgierskiego producenta przetworów owocowych
i warzywnych w słoikach, konserw warzywnych i mięsno-warzywnych oraz mrożonych warzyw – Globus Konzervipari Rt., którego korzenie sięgają 1882 roku. Właścicielem firmy Globus jest obecnie Grupa CECAB, jeden z liderów agrobiznesu we Francji, zatrudniająca ponad 5800 pracowników oraz zrzeszająca ok. 8000 tamtejszych rolników. CECAB koncentruje swoją działalność na wytwarzaniu produktów mrożonych i konserwowych, produkcji mięsa wieprzowego i drobiu oraz jaj i produktów z jaj. Globus Polska zatrudnia łącznie ok. 500 pracowników
i posiada 4 nowoczesne zakłady produkcyjne: w Lipnie, Adamowie, Dąbrowie Chełmińskiej oraz Ełku. Produkty firmy sprzedawane są pod marką Felco, której portfolio obejmuje mrożone owoce i warzywa, kompozycje mieszanek warzywnych, zupy, warzywa na patelnię i dania gotowe, przeznaczone zarówno na rynek detaliczny, jak i dla sektora HoReCa. Wszystkie wykorzystywane w procesie produkcji surowce pochodzą z kontrolowanych upraw, a wysoką jakość i bezpieczeństwo zdrowotne mrożonek potwierdzają międzynarodowe systemy HACCP, ISO 9001:2000 oraz British Retail Consortium Global Standard-Food.
Kontakt dla prasy:
Barbara Matusik
Effective Public Relations
tel. (022) 822 07 52
e-mail: [email protected]
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/news/187