Wykonanie
Błyskawiczna i bardzo dekoracyjna przekąska. Nazwa dania nawiązuje do delikatnych żółto-białych kwiatów mimozy.Pomysł z „puszystą” dekoracją z ugotowanego na twardo
jajka przetartego następnie przez sitko to naprawdę ciekawa opcja. Do zastosowania nie tylko w przypadku
szparagów :)Inspiracją do przygotowania dzisiejszego dania był przepis zaczerpnięty ze strony Marthy Stewart.Składniki: (1 porcja)1 pęczek
zielonych szparagów2 łyżki
soku z cytryny (do zakwaszenia
wody)
sól1
jajko ugotowane na twardo
sos winegret:2 łyżki
oliwy1/2 – 1 łyżka
soku z cytryny (lub
octu winnego)1/2 łyżeczki ostrej
musztardysól i
pieprz do smakudodatkowo:mocne sitko, najlepiej druciane
Wykonanie:
Szparagi umyć i odłamać/odkroić najtwardsze końcówki.Ugotować
szparagi „al dente”. W dużym płaskim rondlu lub patelni zagotować zakwaszoną
sokiem z cytryny i osoloną
wodę. Włożyć
szparagi i gotować 2-3 minuty (w zależności od ich grubości). Wyjąć łyżką cedzakową i od razu przełożyć do lodowatej
wody. Po 3-4 minutach, gdy całkowicie wystygną wyjąć i odłożyć aby odciekły.Przygotować
sos winegret. Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka typu twist, zamknąć szczelnie przykrywką i mocno potrząsając wymieszać zawartość, tak aby powstał jednolity sos.
Szparagi ułożyć na talerzu, polać
sosem winegret, a na wierzch przetrzeć przez sitko ugotowane
jajko na twardo.Podawać jako przystawkę lub dodatek do dań obiadowych.Smacznego :)
Dekorację „Mimoza” można także z powodzeniem wykorzystać do wszelkiego rodzaju sałatek :)
Przy okazji…Czy wiecie co to za roślina?Funów LS z Facebook’a proszę o nie podpowiadanie! :)