Wykonanie
Szparagi…Oto są i od paru dni sprawują w naszej kuchni rządy absolutne!Na początku sezonu zawsze zaczynamy od tych najprostszych i najszybszych dań, chcąc jak najbardziej nasycić się nowym smakiem :)
Szparagi przygotowuje się na patelni w przysłowiowe 5 minut, a ich smak nie ma sobie równych! Można je podawać jako osobne danie, ale i jako dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.Tak samo smaczne na gorąco jak i na zimno!Baaardzo gorąco polecam :)
Składniki: (2-3 porcje)15-20
zielonych szparagów1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
oliwysól i
pieprz1 łyżka tartego
parmezanuWykonanie:Przygotować
szparagi. Umyć oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamać jej najtwardszą część.Uwaga: Metoda z „odłamywaniem” jest wg mnie najlepsza i najskuteczniejsza. Wygląda na to, że
szparagi „same wiedzą” najlepiej, jak dużej części należy się pozbyć ;) Końcówki można wykorzystać gotując
wywar na zupę krem ze
szparagów .
Gotowe
szparagi polać
oliwą i
sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, aby równomiernie pokryły się mieszanką
oliwy i soku. Oprószyć
solą i
pieprzem.Na dużą, mocno rozgrzaną patelnię wrzucić
szparagi i smażyć 3-4 minuty, do czasu aż delikatnie „zwiędną”, ale nadal utrzymają „jędrność” i swój intensywnie zielony kolor. W czasie smażenia kilkukrotnie zamieszać (najlepiej robić to „podrzucając”
szparagi na patelni). Zdjąć z patelni, posypać tartym
parmezanem i od razu podawać jako gorącą przekąskę lub dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.Uwaga: Równie dobrze smakują wystudzone, dodane do sałatki.Smacznego :)
Jednocześnie zapraszam Was do korzystania z zakładki SEZON NA
SZPARAGI . Znajdziecie tam zdjęcia i odnośniki do przepisów z wykorzystaniem dzisiejszych bohaterów :)