Wykonanie
Jeszcze jeden błyskawiczny przepis na smakowite
szparagi!Tym razem z dodatkiem…
sezamu.Pomysł zaczerpnięty ze strony Marthy Stewart .Składniki: (2 porcje)1 pęczek
zielonych szparagów1 łyżka
oliwy1/2 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprz1 łyżka ziarenek
sezamuWykonanie:Przygotować
szparagi. Umyć oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamać jej najtwardszą część.Uwaga: Metoda z „odłamywaniem” jest wg mnie najlepsza i najskuteczniejsza. Wygląda na to, że
szparagi „same wiedzą” najlepiej, jak dużej części należy się pozbyć ;) Końcówki można wykorzystać gotując
wywar na zupę krem ze
szparagów .
Gotowe
szparagi, pokroić na 4-5 cm kawałki, polać
oliwą i
sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, aby równomiernie pokryły się mieszanką
oliwy i soku. Oprószyć
solą i
pieprzem.Na dużą, mocno rozgrzaną patelnię wrzucić
szparagi i smażyć 3-4 minuty, do czasu aż delikatnie „zwiędną”, ale nadal utrzymają „jędrność” i swój intensywnie zielony kolor. W czasie smażenia kilkukrotnie zamieszać (najlepiej robić to „podrzucając”
szparagi na patelni). Pod koniec smażenie posypać ziarnami
sezamu. Podawać jako gorącą przekąskę lub dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.Smacznego :)