Wykonanie
Po raz kolejny
szparagi :). Z ostatniego zakupu został mi się jeden pęczek i nadszedł czas na ich wykorzystanie. Tym razem zaryzykowałam z ciekawym przepisem i podaniem ich w
maśle miętowym. Nietypowa kombinacja o lekkim
cytrusowym smaku.Przepis pochodzi ze strony ugotuj.to , a jego autorką jest
Marta Gessler. Jedyną rzecz jaką zmofikowałam to ilość
oliwy, ja dałam 100 ml bo 150 było dla mnie stanowczo za dużo.Składniki:500 g
szparagów100 ml
oliwy z oliwek30 g świeżej
mięty100 g
masła1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka startego
parmezanusólpieprzPrzygotowanie:
Szparagi oczyści, odłama zdrewniałe części łodyg, a następnie umyć. Do wrzącej, lekko osolonej
wody zakwaszonej
sokiem z cytryny włożyć
szparagi i gotować 3 minuty. Odsączyć.W blenderze zmiksować
miętę z
oliwą, z
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.Na rozgrzaną patelnię wlać zmiksowaną
oliwę z
miętą, dodać
masło, a gdy się roztopi na sos włożyć
szparagi. Całość podgrzewać ok. minuty, przełożyć na talerz i posypać
parmezanem.Gotowe!
Danie szybkie i smaczne, a do tego nietypowe przez co unikniemy monotoni przy obiedzie. Warto zaryzykować i standardowe warzywa podać w trochę innej odsłonie, szczególnie, że to nie wymaga wiele pracy, a powyższe produkty dostaniemy praktycznie wszędzie.