Wykonanie
I wtedy przyszedł maj... A z majem -
szparagi! Wczoraj oficjalnie zainaugurowałam sezon
szparagowy. Zaopatrzona w świeże,
zielone szparagi, wracałam do domu zastanawiając się, co powinnam z nich przyrządzić, aby uczcić tę okazję. Zdecydowałam się na proste danie, w którym
szparagi odegrają główną rolę i zostaną należycie uhonorowane.
Szparagi z patelni grillowej podane w towarzystwie
jajka w koszulce i włoskich
serów to idealny pomysł na lekki, wiosenny obiad. Zgrillowane
szparagi zachowują intensywny zielony kolor i jędrność, nabierając jednocześnie chrupkości i pięknych, brązowych prążków. Aksamitne
żółtko opływa łodygi; łącząc się z
serami o charakterystycznym smaku, tworzy wyśmienity sos. Dodatek
musztardy francuskiej wzbogaca całość o kwaskowatą nutę
smakową.Sezon
szparagowy w mojej kuchni i na blogu uważam za otwarty! W najbliższym czasie można się więc spodziewać niejednego
szparagowego wpisu. Tym bardziej, że mój punkt zaopatrywania się w świeże
szparagi znajduje się zaledwie w odległości krótkiej wycieczki rowerowej...
Składniki (na porcję dla jednej osoby)kilka (6-9)
szparagów1
jajko2 łyżki
startego sera (u mnie pół na pół
parmezan i
ricotta affumicata przywieziona prosto z Włoch!)
oliwa z oliwek extra verginekilka kropel
soku z cytryny1 łyżka
octu winnegosól,
pieprz,
musztarda francuskaPrzygotowanie
Szparagi z patelni grillowej:
Szparagi umyć, osuszyć i odłamać im zdrewniałe końce.Posmarować
oliwą i oprószyć
solą.Rozgrzać patelnię grillową.Grillować
szparagi przez ok. 10-12 minut, aż będą miękkie i jędrne, intensywnie zielone i pojawią się na nich brązowe prążki od patelni.
Jajko w koszulce:
Jajko rozbić do filiżanki.W garnku zagotować
wodę. Wlać
ocet. Zmniejszyć ogień tak, aby
woda w garnku nie bulgotała, a tylko delikatnie "pykała".Trzepaczką do ubijania
jajek zamieszać
wodę w garnku, aby powstał wir. Delikatnie przelać
jajko z filiżanki wprost do wirującego lejka.Gotować 2 , 5-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i delikatnie osuszyć czystą ściereczką.
Szparagi ułożyć na podgrzanym talerzu. Skropić
sokiem z cytryny i posolić. Na szparagach ułożyć
jajko w koszulce. Wszystko posypać
startym serem i świeżo zmielonym
pieprzem. Podawać z dodatkiem
musztardy francuskiej.Smacznego!