Wykonanie
Pyszny, lekki, wszechstronny deser w sam raz na „ocieplenie” jesienno-zimowej aury ;)Pieczone
jabłka smakują absolutnie wybornie wyjadane wprost z blaszki.Są także idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju placuszków, naleśników lub owsianki.
Składniki: (6 porcji)8 średnich
jabłek (u mnie była to eko-mieszanka z zaprzyjaźnionego
sadu)2 łyżki roztopionego
masła2 łyżki
syropu z agawy1/2 łyżeczki
cynamonuskórka otarta z połowy
cytrynydodatkowo: (opcjonalnie)1-2 łyżki
rodzynek,
żurawiny lub posiekanych
suszonych moreliWykonanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Wymieszać z rodzynkami/żurawiną/morelami.Roztopione
masło wymieszać z
syropem z agawy i polać
jabłka. Posypać
cynamonem oraz tartą
skórką cytrynową i dokładnie wymieszać.Wstawić do rozgrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec około 30 minut, do czasu aż
jabłka będą delikatnie przyrumienione. (NIE MIESZAĆ!)Podawać na gorąco lub na zimno jako dodatek do placuszków, naleśników, scones, owsianki albo serwować jako deser „solo”.
OWSIANKA gotowana na
mleku (2 porcje)1/2 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych1 szklanka
mleka 2%szczypta
soliMleko zagotować, wsypać
płatki i gotować na średnim/małym ogniu przez około 5-8 minut, cały czas mieszając, do czasu aż
płatki mocno napęcznieją i wchłoną 3/4
mleka.Zestawić z ognia, przykryć pokrywką a następnie zawinąć w kocyk/ręcznik i pozostawić na 10-15 minut, aby
płatki „doszły”.Podawać na ciepło z upieczonymi
jabłkami.Smacznego :)