ßßß
apple pie millet groats
Ta wersja jaglanki to chyba kwintesencja jesiennych smaków. Jak sięgam pamięcią, już dwa lata temu moją ulubioną jaglankę przyrządzałam z jabłkiem, cynamonem i bakaliami. Dziś pod wpływem przepisu Blaithin nieco urozmaicam tę wersję. Uważam, że przyrównanie jej smaku do "szarlotkowego" jest jak najbardziej trafne.
/1 porcja/- 4 łyżki kaszy jaglanej- 100ml mleka- 1 średnie jabłko- 2 łyżki rodzynek- 1 łyżka suszonej żurawiny- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1 łyżeczka syropu z agawy- płaska łyżeczka masła- szczypta soli- 1/3 łyżeczki ekstraktu z waniliiKaszę jaglaną płuczemy najpierw w zimnej, a następnie gorącej wodzie. W garnuszku zagotowujemy 150ml wody, wrzucamy kaszę i gotujemy do wchłonięcia wody. Następnie dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii, syrop z agawy, łyżeczkę masła oraz 1 łyżkę rodzynek. Kiedy kasza wchłonie płyn, zdejmujemy garnek z gazu. Jabłko ścieramy na tarce, a następnie mieszamy z resztą bakalii i cynamonem. W kokilce układamy warstwami kaszę i masę jabłkową. Wkładamy kokilkę do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy 20 minut.