Wykonanie
apple pie millet groats
Ta wersja jaglanki to chyba kwintesencja jesiennych smaków. Jak sięgam pamięcią, już dwa lata temu moją ulubioną jaglankę przyrządzałam z
jabłkiem,
cynamonem i
bakaliami. Dziś pod wpływem przepisu Blaithin nieco urozmaicam tę wersję. Uważam, że przyrównanie jej smaku do "szarlotkowego" jest jak najbardziej
trafne.
/1 porcja/- 4 łyżki
kaszy jaglanej- 100ml
mleka- 1 średnie
jabłko- 2 łyżki
rodzynek- 1 łyżka
suszonej żurawiny- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1 łyżeczka
syropu z agawy- płaska łyżeczka
masła- szczypta
soli- 1/3 łyżeczki ekstraktu z
waniliiKaszę jaglaną płuczemy najpierw w zimnej, a następnie gorącej wodzie. W garnuszku zagotowujemy 150ml
wody, wrzucamy
kaszę i gotujemy do wchłonięcia
wody. Następnie dolewamy
mleko, dodajemy ekstrakt z
wanilii,
syrop z agawy, łyżeczkę
masła oraz 1 łyżkę
rodzynek. Kiedy
kasza wchłonie płyn, zdejmujemy garnek z gazu.
Jabłko ścieramy na tarce, a następnie mieszamy z resztą
bakalii i
cynamonem. W kokilce układamy warstwami
kaszę i masę
jabłkową. Wkładamy kokilkę do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy 20 minut.