Wykonanie
Jest to deser na wzór popularnego „ryżu z jabłkami” ;)Danie jest może odrobinę mniej urodziwe niż jego „prekursor”, ale zaręczam, że smak baaardzo zbliżony. Jednocześnie, jeśli chodzi o zawartość błonnika, a co za tym idzie wartości dietetycznych, stanowczo przewyższa danie z
ryżu!Moi domowi wielbiciele
ryżu z jabłkami, spałaszowali pełną miskę owsianki w oka mgnieniu :)Składniki : (4 porcje)Owsianka:1 szklanka
płatków owsianych górskich1,5 szklanki
mleka 2%szczypta
soliJabłka:2-3 słodkie
jabłkaszczypta
cynamonu1-2 łyżki
rodzynekPianka:2
białka2,5 łyżki
cukru pudrudodatkowo:głębokie naczynie żaroodporne i
masło do nasmarowania formy
Wykonanie:
Mleko podgrzać (ja zrobiłam to w kuchence mikrofalowej) i zalać nim
płatki owsiane wymieszane ze szczyptą
soli. Przykryć i pozostawić do napęcznienia, na minimum 3 godziny, ale można także w lodówce na całą noc.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę (lub zetrzeć na grubej tarce). Włożyć do rondla, dodać 1/3 szklanki
wody i dusić do czasu aż się rozpadną (10-20 minut). W razie potrzeby, w czasie duszenia, dodać więcej
wody. Do gotowego, jeszcze ciepłego
musu jabłkowego dodać
rodzynki, a całość przyprawić do smaku
cynamonem.(Uwaga: Jeśli
mus jabłkowy wyszedł bardzo kwaśny, można dosłodzić go odrobiną
cukru brzozowego lub
syropu z agawy. Należy jednak pamiętać, że gotowa zapieczona owsianka ma na wierzchu bardzo słodką
bezową piankę!)Przygotować piankę
bezową.
Białka jaj ubić z
cukrem na sztywną pianę.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.Głębokie naczynie żaroodporne (u mnie to misa o średnicy 16 cm i wysokości 9 cm) wysmarować cienką warstwą
masła. Na dno wyłożyć namoczone
płatki owsiane. (Uwaga:
Płatki powinny być miękkie, mokre i napęczniałe. Może także pozostać trochę
mleka, które nie wsiąkło w
płatki.)Na
płatki rozłożyć równomiernie
mus jabłkowy z
rodzynkami. Na wierzch położyć ubitą pianę.Całość wstawić do gorącego piekarnika i piec około 30 minut, do czasu aż pianka urośnie i lekko się przyrumieni. (Uwaga: Upieczona pianka po wyjęciu z piekarnika lekko opada, w konsystencji i smaku przypomina marshmallows.)Podawać na gorąco.Smacznego :)