Wykonanie
Kiedy dostaliśmy zaproszenie na imprezkę do znajomych, zastanawiałam się co zrobić słodkiego do
kawy... Pomysł znalazłam jak zwykle przez zupełny przypadek (tutaj). Ciasto kruche szybko się robi, nadzienie też jest bardzo proste, a
beza to już pikuś...
Składniki na Ciasto:- 1 i 1/4 szklanki
mąki- 2 łyżki
cukru pudru- 1/2 kostki
masła- szczypta
soliSkładniki na Masę
Jabłkową:- 1 i 1/2 szklanki
cukru- 1/4 szklanki
mąki- 6
żółtek- 1 szklanka
śmietanki kremówki- 5 szklanek obranych i pokrojonych w kostkę
jabłek- szczypta
soli-
cynamon (zależy ile lubimy)Składniki na
Bezę:- 6
białek- 1/2 szklanki
cukru-
mąkę z
cukrem,
solą i
masłem wyłożyć na stolnicę, posiekać, chwilę wyrobić -
ciastem wyłożyć blachę i ugnieść dłońmi, podpiec chwilę w piekarniku- masa: - w misce utrzeć
żółtka z
cukrem,
cynamonem i
solą, dodać
śmietankę wymieszaną z
mąką - wymieszać,
potem dodać pokrojone w kostkę
jabłka i ponownie wymieszać- wylać masę na podpieczony spód - piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez ok. 1 godz. (aż masa się zetnie)- na upieczony placek wyłożyć pianę ubitą z
cukrem - podpiec jeszcze ok. 10 min.- wystudzić w formie i pokroić na kawałkiSmacznego.